Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Platform Agrarisch Erfgoed 11 november 2011

11 november 2011

Het platform wordt twee maal per jaar gehouden. Het doel van dit platform is om betrokkenen bij en geïnteresseerden in het bij elkaar te brengen. Enerzijds wordt er informatie uitgewisseld door de voordrachten, anderzijds is deze bijeenkomst een mogelijkheid collega’s te ontmoeten. Het Platform staat open voor elke (professioneel) geïnteresseerde, zoals boerderijenstichtingen, architecten, aannemers, boerderijonderzoekers, monumentenzorgers, ambtenaren. We stellen een actieve bijdrage van de deelnemers zeer op prijs, zodat de diverse disciplines belicht worden. Per bijeenkomst geeft een aantal sprekers een voordracht met aansluitend ruimte voor discussie.

 Aanmelden voor de bijeenkomst op agrarischerfgoed@cultureelerfgoed.nl

 
Programma Platform Agrarisch Erfgoed 11 november 14.00-17.00 uur

Thema: Informatievoorziening van en over boerderijen

Judith Toebast (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) – De RCE en boerderijen
Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is het archief onder gebracht van de voormalige Stichting Historisch -Onderzoek. Daarnaast is er natuurlijk ook het eigen archief van de RCE waarin zich talloze boerderijfoto’s bevinden. Wat is er bij de RCE te vinden op het gebied van boerderijen? Ook recente ontwikkelingen zoals de kennisbank herbestemming komen aan bod.

Sophie Elpers (onderzoeker van het Meertens Instituut in Amsterdam) – Vergeten en herontdekt: het archief van het Bureau Wederopbouw Boerderijen
Sinds 2007 is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in bezit van het archief van het Bureau Wederopbouw Boerderijen. Sophie Elpers zal de geschiedenis van het archief schetsen en het archiefbestand beschrijven. Daarbij zal zij ingaan op de taken van het Bureau Wederopbouw Boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens zal zij de vraag bediscussiëren op welke verschillende (onderzoeks)vragen het archief tegenwoordig antwoord kan geven.

Pauze

Ewoud van Arkel en Ineke de Visser (beiden Agrarisch Erfgoed Nederland)- Agriwiki: kennis over de Nederlandse boerderijen en erven toegankelijk voor iedereen
Ewoud van Arkel over het verzamelen, het bewerken en het toegankelijk maken van “kennis” (met een paar aansprekende voorbeelden uit binnen- en buitenland), over het hoe en waarom van de wiki-systematiek (incl. een oproep om te gaan bijdragen) en over de doelen van de Agriwiki en de doelgroepen.
Ineke de Visser over de opbouw van de Agriwki (de logica van de mindmap), over de tot nu toe gerealiseerde lemma’s, en last but not least: hoe de Agriwiki werkt (met live-presentatie).

Marjan Melkert (Boerderijenstichting Limburg)- Een website met advies voor boerderij eigenaren
Het levenspad van een boerderij eigenaar gaat niet over rozen. Vaak blijken in de praktijk de gemaakte keuzes en het bestede geld en de bestede tijd niet tot een bevredigend resultaat te leiden door gebrek aan kennis en goed advies.
Het vinden van informatie over de materialen waaruit een boerderij is opgetrokken en waar deze mee is afgewerkt en de technieken die daarbij gebruikt zijn, is niet gemakkelijk. Ook is het moeilijk om goed uitgelegd te krijgen hoe een en ander deugdelijk in elkaar zou moeten zitten om weersinvloeden en de tand der tijd goed te kunnen doorstaan. Daarnaast is het maken van keuzes bij restauratie, renovatie en onderhoud niet eenvoudig omdat er tal van mogelijkheden zijn op het gebied van materialen en technieken. Welke is dan duurzaam en draagt die dan ook bij aan het behoud van het beeld?
Er zijn in Limburg twee organisaties werkzaam die kennis op bovenstaand gebied verworven hebben en die door hun activiteiten deze kennis ook actueel weten te houden.  Het betreft de Monumentenwacht Limburg en de Boerderijenstichting Limburg. Zij hebben besloten hun kennis met de boerderij eigenaren te gaan delen.

Linda de Haan (Oversticht) – Website over erven in Overijssel
Het Oversticht heeft in opdracht van de Provincie Overijssel ca. 1,5 jaar geleden een nieuwe website gelanceerd over erven: www.erveninoverijssel.nl . Erven transformeren in een rap tempo. Steeds meer wordt bij veranderingen op erven rekening gehouden met de geschiedenis van het erf en het landschap. Dat betekent: respect hebben voor wat er is, met ruimte voor ontwikkelingen. Met deze website wordt de ruimtelijke kwaliteit bij erfontwikkelingen gestimuleerd. Op de website kunnen mensen de volgende thema’s vinden: ‘Wat heb ik’’ (opbouw van het erf, kenmerken per regio), ‘wat wil ik’, ‘wat kan er’ (met welk beleid moet ik rekening houden en welke subsidiemogelijkheden zijn er) en ‘hoe doe ik dat’ (voorbeelden van getransformeerde erven). De website biedt niet alleen tips, advies en inspiratie voor initiatiefnemers, maar ook voor gemeenten, geïnteresseerden en scholieren bijvoorbeeld. Als bezoekers van de site vragen hebben of extra advies willen dan kunnen ze terecht bij de ervenconsulent, op de website wordt toegelicht wat zij kan betekenen. Verder zijn er interessante rapporten/brochures om te downloaden, wordt er gelinked naar andere organisaties en staan er handige adressen op.

Gegevens

Datum:
11 november 2011
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Locatie

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5
Amersfoort, 3811 MG Nederland