Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Negende nationale symposium voor Hout- en Meubelrestauratie

7 oktober 2011

Negende nationale symposium voor Hout- en Meubelrestauratie georganiseerd door Stichting Ebenist, vrijdag 7 Oktober 2011,
Podium Mozaïek te Amsterdam

Kleur bekennen. Conservering en restauratie van de kleur van houten meubels.

8.45 – 9.15 uur Registratie met koffie en thee

Opening door de dagvoorzitter: Jaap Boonstra

Meubelen uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam.
Paul van Duin, hoofd meubelrestauratie Rijksmuseum Amsterdam.
In deze lezing wordt de oorspronkelijke kleurenrijkdom van meubelen in het RMA getoond door een zeldzaam kijkje achter deuren, schuifbladen en onder fineer. De resultaten worden gepresenteerd van beitsonderzoek dat tijdens restauraties plaatsvond aan meubelen van Van Mekeren, Roentgen, Boulle en Oeben.

‘Seer schone ende secreete verwen’ Kleurrecepten uit het secreetboek van Girolamo Ruscelli.
Dave van Gompel, meubelrestaurator, Amsterdam.
Een 25-tal recepten uit deze belangrijke historische bron uit de 16e eeuw zijn vertaald en gereconstrueerd. Het belang van het secreetboek zal worden toegelicht, evenals de praktische problemen van tekstinterpretatie. De uiteindelijke reconstructies zullen op het symposium worden gepresenteerd.

‘Von den eigentlichen Holzbeizen, oder den besten, durch die Erfahrung bewährten Mitteln, das Holz beliebig, auch schön und zugleich dauerhaft zu beizen oder zu färben’ Reconstructies van historische houtbeitsrecepten aan de Fachhochschule Potsdam.
Jörg Weber, Diplomrestaurator en docent Fachhochschule Potsdam, Berlijn.
Een verslag van het jarenlange onderzoeksproject in Hildesheim en Potsdam dat uitmondde in het standaardwerk Von Farben des Holzes door Professor Hans Michaelsen en Ralph Buchholz. Hoe de talloze beitsreconstructies door tientallen studenten werden uitgevoerd, met speciale aandacht voor de grijze beitsing die in het 18e-eeuwse atelier van Roentgen werd ontwikkeld.

Koffie

Een keur aan verleidelijke kleuren. De geschiedenis van de vroeg synthetische organische kleurstoffen.
Matthijs de Keijzer, senior onderzoeker Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amsterdam.
Binnen de RCE is speciale belangstelling voor synthetische kleurstoffen die in de tweede helft van de 19e eeuw zijn ontwikkeld en tot aan de Eerste Wereldoorlog zijn gebruikt. Een overzicht van de historische ontwikkeling van deze kleurstoffen vanuit hun natuurlijke en halfsynthetische voorlopers. Daarnaast krijgen de economische aspecten aandacht, zoals de grondstoffen en handel, en de chemische classificatie.

Het kleurenpalet ontrafeld. Reconstructie en analyse van synthetische beitskleurstoffen.
Maarten van Bommel, senior onderzoeker Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Amsterdam, Enrica Fantini, onderzoeksstagiaire, Milaan.
Presentatie van de resultaten van een onderzoek naar beitskleurstoffen bij de RCE – een primeur! Fineer is gekleurd met een kleine selectie representatieve synthetische kleurstoffen. Door historische receptuur te volgen en daarin verschillende parameters te variëren, kunnen beter uitspraken over de oorspronkelijke kleur worden gedaan. De reconstructies dienen bovendien om de analysemethode te optimaliseren.

Lunch.

De symposiumpublicaties van voorgaande jaren zijn tijdens de lunch verkrijgbaar.

Verkleurd hout – een onderzoek naar het versneld verouderen van kleur.
Margriet Hage, restauratieconsulent Provincie Noord-Brabant Erica Jonkman, meubelrestaurator, Breda.
Een fundamentele kwestie: wat zijn de kleurende bestanddelen van hout en hoe degraderen zij? Kunnen we dat wellicht kunstmatig teweegbrengen? Deze duolezing bespreekt de belangrijkste natuurlijke verkleuringsprocessen in hout en de experimentele toepassing van ultraviolet licht en warmte om die processen in nieuw hout versneld te imiteren.

Hoe het ooit bedoeld was. De reconstructie van kleur op verkleurde meubelen.
Frits van Limpt, meubelrestaurator, Amsterdam.
De expressieve kleuren van begin-20-eeuwse meubelen zijn vaak sterk verbleekt. Daarmee is veel van hun zeggingskracht verloren gegaan. Presentatie van een onderzoek naar hoe ze op reversibele wijze weer op kleur gebracht kunnen worden.

Thee

Chemische beitsen – een onderzoek naar de lichtechtheid en identificatie van drie metaalzoutbeitsen op eikenhout.
Saskia Smulders-de Jong, restaurator in opleiding, Universiteit van Amsterdam.
Enkele veel gebruikte beitsen zijn kritisch tegen het licht gehouden in het kader van een masterstudie meubelrestauratie aan de UvA. Met verrassende resultaten.

Restauratie tabernakel Ons’ Lieve Heer op Solder. Een case study.
Miko Vasques Dias, meubelrestaurator Amsterdam Met een introductie door Pol Bruijs, Bruijs & Streep Meubelrestauratie, Haarlem.
In een relaas over het herontdekte paars met geel van dit kerkmeubel gaan de sprekers in op de restauratie en reconstructie van het kerkinterieur en de restauratie van het meubel, in het bijzonder het vervaardigen van het ontbrekende lijstwerk en het kleuren van het toegepaste purperhart.

Afsluiting

Aanmelding en betaling: Als u het symposium wilt bijwonen, kunt u zich aanmelden via de website www.ebenist.org

Kosten voor deelname: €85,- Voor studenten: €70,- Lunch, koffie/thee én de publicatie van de lezingen zijn inbegrepen.

Locatie: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191, 1055 DT Amsterdam

We kijken ernaar uit u op het symposium te zien.

Stichting Ebenist wordt bij de organisatie van dit symposium ondersteund door: het Amsterdam Museum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum Amsterdam.

Gegevens

Datum:
7 oktober 2011
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Podium Mozaïek
Bos en Lommerweg 191
Amsterdam, Noord-Holland 1055 DT Nederland
+ Google Maps