Doe mee

Meedoen:

Heeft u recent onderzoek gedaan met bevindingen die voor vakgenoten van belang zijn, een nieuwe richtlijn of een interessant praktijkvoorbeeld, ene opiniërende bijdrage of wilt u als expert uw passie delen op het gebied van roerend erfgoed collecties, restauratie werkzaamheden of tentoonstellingen? We maken dan graag een account voor uw aan, zodat u op dit weblog kunt publiceren en begeleiden u desgewenst met het plaatsen van uw bijdrage.

Stuur een e-mail aan Theo (@) stichting30 . nl en we helpen u met het helpen van uw vakgenoten.

De praktijk

In de dagelijkse praktijk van erfgoedinstellingen vormen uitzonderingen de regel. Conservatoren, tentoonstellingsmakers, restaurators, depotmedewerkers, museumdirecteuren, allen hebben te maken met een unieke collectie, een unieke locatie en een specifieke situatie; met vaak maar een beperkt budget. Theorie en regelgeving verwijzen doorgaans naar standaarden voor een optimale situatie onder de beste condities. Maar wat doen we eigenlijk met zilvervisjes in de papierkamer? Naast kennis en specialisme, komt er veel vindingrijkheid, pragmatisme en praktijkervaring aan te pas.

Kennis en ervaring

Er is veel kennis aanwezig over beheer en behoud, over ontwikkeling en toegankelijk maken van ons cultureel erfgoed. Het is echter wel verspreid aanwezig, in diverse databases, in papieren publicaties, in de hoofden van experts. Daarbij wordt dagelijks in de praktijk nieuwe kennis en ervaring opgebouwd door jou en je vakgenoten.

Wanneer het eenvoudig is die kennis op te slaan en te vinden en als vakgenoten elkaar via verschillende media kunnen raadplegen, heeft iedereen in de erfgoedsector daar profijt van.

Om dit te faciliteren wil Stichting 30, in navolging van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, met de Collectiewijzer een verzamelpunt en ontmoetingsplek bieden. Waar jij in de praktijk behoefte aan hebt, de oplossingen die je vindt, dat is informatie die ook voor je collega’s relevant is. Wij geloven dat de erfgoedsector zich beter kan ontwikkelen door en kennisdeling dan door concurrentie en uniek specialisme. Daarom gaat de Collectiewijzer graag samenwerking aan met partners en andere initiatieven uit de erfgoedsector. Laat het ons weten als je hiervoor een goed idee of voorstel hebt.

Web 2.0

Op het gebied van online en kennisuitwisseling is in korte tijd veel veranderd en mogelijk geworden. De eerste versie van de Collectiewijzer was hier nog niet op berekend en strandde. Dat was leerzaam. De nieuwe Collectiewijzer is geen eindstation, maar het beginpunt van een voortdurende ontwikkeling. Het is een proeftuin waarin we tal van platforms, bijeenkomsten, sociale media en data met elkaar willen verbinden. Bij dit experiment is jouw bijdrage en feedback van harte welkom. Met de ervaring die we hiermee gezamenlijk opdoen, kunnen we anderen weer van dienst zijn.

Samen kennis opbouwen gaat goed met een wiki en discussies tussen vakgenoten volg je mogelijk al op LinkedIn. Het knooppunt van media en conversaties wordt gevormd door dit weblog, dat centraal staat in de Collectiewijzer. Hier worden nieuws, meningen, actualiteit en achtergronden geboden. En vooral ook de kans om te reageren, anderen te attenderen, suggesties te doen en kennis met eigen ervaring aan te vullen.

Wil je een artikel voor het weblog van de Collectiewijzer schrijven over je werk, je visie, een specifiek procédé, meld je dan aan als (gast)redacteur.

Heb je een evenement aan te kondigen, een goeie presentatie gezien, ken een document dat eenieder zou moeten lezen, ken je goede praktijkvoorbeelden, of heb je juist een vraag, laat het ons weten.
Theo Meereboer
voorzitter Stichting E30aeczane.com/yes-feromon-afrodizyak-parfum/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *