Rijkdom aan informatie uit oude pakketjes papier op de wand

kleuronderzoek versus behangonderzoek op Kasteel Gunterstein
 
samenvatting van de presentatie door Drs Ruth Jongsma (Bureau voor kleuronderzoek & restauratie, Amsterdam) op het kleurhistorisch platform van 13 oktober 2011.

 
Wat biedt behangonderzoek? Als behang aanwezig is dan blijkt het behangonderzoek naast het meer ingeburgerde onderzoek (kleuronderzoek) een hele rijke bron voor bewoners- en smaakgeschiedenis. Meer nog dan bij kleuronderzoek geeft behangonderzoek vele dateringsmogelijkheden door de makelij, kleur, merkjes etc.
 
Hoe pak je het behangonderzoek aan? Jongsma bepleit hiervoor het volgende:

  • om bij onderzoek samen te werken met collega’s en deskundigen in het veld, pas dan vallen puzzelstukjes vaak echt op hun plaats en zien we het grotere verhaal.
  • puzzelstukjes te documenteren en te behouden, dat is heel belangrijk om de smaakgeschiedenis beter te leren begrijpen.

 
Wat levert het behangonderzoek op? Het levert inspiratie voor reconstructie of ‘nieuwe’ aankleding bij restauraties van het interieur. En uiteindelijk geeft behangonderzoek meer inzicht in wooncultuur en over de wensen die onze voorouders aan hun omgeving stelden.
 
*Over de spreker:
Zij voert al meer dan 10 jaar regie over Bureau voor kleuronderzoek & restauratie en is gespecialiseerd in Kleuronderzoek & restauraties van o.a. plafondschilderingen en kamerbehangsels. Momenteel is zij ook voorzitter van de sectie Historische Binnenruimten binnen Restauratoren Nederland. Dit is een sectie die beoogd om de beroepsgroep van restauratoren in de historische binnenruimten een duidelijk profiel te geven en meer collegialiteit wil bewerkstelligen o.a. door werkbezoeken – zoals onlangs naar Landhuis Oud Amelisweerd bij Bunnik.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *