De schaal van kleur

de kleuren van het ‘De Geitenkamp’ in Arnhem

onderzoek in uitvoering (c) tuindorp in detailSynopsis van de presentatie op het Kleurhistorisch Platform van 11 oktober 2012door E. Bet (Els Bet Stedebouwkundige), H. Hinterthur (TOPAZ architecten) en L. Kappers (Lisette Kappers Onderzoek en Architectuur)

 
Haperend ritme
 
In tuindorpen wordt het grote met de herhaling van het kleine gemaakt. Het is juist de herhaling van kleine onderdelen die het ruimte- en kleurbeeld typeert. Aan deze onderdelen is door jarenlang beetje bij beetje gesleuteld. Het ritme in de straatwanden is gaan haperen, de schwung is eruit. Hoe krijg je die schwung er weer in, ook met eenvoudige onderhoudsbeurten? Schilderbeurten zijn hierbij enorm belangrijk. Ze kunnen ervoor zorgen dat er een nieuwe balans ontstaat in het kleurbeeld van een straat. Maar het doen van historisch en het maken van een kleurenplan zijn in een weerbarstige onderhoudspraktijk met veel verschillende eigenaren nog niet zo vanzelfsprekend.
 
Werkboek voor onderhoud
 
In onze lezing laten we zien hoe dat toch gelukt is, welke historische kleuren we gevonden hebben en hoe we die vertaald hebben naar de huidige situatie. Dit verhaal is een deel uit ons project ‘tuindorp in detail’, een onderzoek waarin het tuindorp ‘de Geitenkamp’ als voorbeeld fungeert. Gedurende 18 maanden is er met de gemeente, corporaties en bewoners van de Geitenkamp samen opgewerkt om het onderhoud aan de bebouwing én de openbare ruimte op een hoger peil te brengen. De ervaringen met deze uitvoeringspraktijken resulteren samen met archiefonderzoek, ontwerponderzoek en kleuronderzoek aan de bebouwing in een werkboek voor onderhoud.
 
Het project is mogelijk gemaakt door het SFA, deelregeling stedenbouw. Auteurs ‘Tuindorp in detail, werkboek voor onderhoud’: H. Hinterthür/Topaz Architecten, E. Bet/Els Bet stedebouwkundige, C. Jannink/Carin Jannink Landschap en stedenbouw, E. van Es/architectuurhistorica. L. Kappers/architectuur en onderzoek heeft het kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *