3e uitnodiging Netwerkbijeenkomst Waarde en Waardering

De derde Netwerkbijeenkomst Collectiewaardering vindt plaats in Venlo op donderdag 14 april 2016. Deze interactieve dag wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel in samenwerking met het Limburgs Museum. De bijeenkomst heeft als thema: hoe bepaal je als museum het collectieprofiel? Wat is eigenlijk een collectieprofiel? En hoe kan de publicatie “Op de Museale Weegschaal” daarbij helpen.

Schermafbeelding 2016-03-16 om 14.25.23
Programma:
-Wat is eigenlijk een collectieprofiel?
Door Geertje Huisman en Tessa Luger, Specialisten Kunstgeschiedenis & Waarde en Waardering, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

-Hoe het Limburgs Museum de collectie doorlichtte met behulp van OdMW bij het maken van het nieuwe collectieplan.
Door Marieke van Meer, ‎Manager collecties en Leentje Mostert, Conservator Limburgs Museum.
“Op de Museale Weegschaal is een perfect instrument om de deelcollecties in kaart te brengen. Het geeft antwoord op de vragen: wat willen we er mee, wat kunnen we er mee?”

-Hoe de Rijksdienst een collectieprofiel van de eigen kunstcollectie ontwikkelde dat richting geeft aan collectiebeleid.
Door Simone Vermaat, collectieadviseur/conservator Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
“Gezamenlijk waarderen bevordert objectiviteit, door hardop uitspreken van gedachten en daarna beredeneren kom je als groep collectiemedewerkers snel tot de kern.”

-Hoe collectiewaarding kleine musea kan helpen te professionaliseren.
Door Annette Gaalman, adviseur musea/projectleider Brabant, ’s-Hertogenbosch.
“Op de Museale Weegschaal is een tool die niet vanuit emoties werkt maar juist heel objectiverend is waardoor beslissingen heel precies en verantwoord worden gemaakt.”

In de middag is er ruimte om te netwerken. Na uitwisseling van tips en ervaringen is er een Workshop waarbij aan de hand van het Collectieprofiel van het Limburgs Museum in groepjes geoefend wordt met collectie gerelateerde vraagstukken.
“Goed analyseren van de collectie biedt handvat.”

Deelname aan deze bijeenkomst is gratis. Wij vragen uw wel om zich aan te melden via j.van.de.pol@cultureelerfgoed.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *