De LAMO, noodzakelijk of nodeloos?

De herziene LAMO komt bijna uit, maar is dit instrument eigenlijk bruikbaar voor iedereen?SOG-lamo ‘Het naar de letter volgen van de Leidraad Afstoting Museale Objecten (LAMO) is niet werkbaar.’ Dit is een klacht die steeds vaker hoorbaar is binnen de museale wereld. De administratieve lasten wegen niet op tegen de van de af te stoten objecten. Begin 2015 komt de hernieuwde versie van de LAMO uit. Deze nieuwe editie hoopt het afstotingsbeleid te vergemakkelijken door de mogelijkheid tot bulkafstoting op te nemen. Is dit voldoende? Wat te doen met de objecten die niet tot de top en niet tot de bulk behoren? Is het nog reëel om te verwachten dat er zoveel moeite wordt gestoken in transparante, zorgvuldige en verantwoorde herbestemming, terwijl er steeds minder personeel is om dit bol te werken? En waarvoor?

Op 9 december 2014 organiseert Stichting Onterfd Goed, i.s.m. Stichting E30 en Gemeentemuseum Weesp, de debatmiddag: De LAMO, noodzakelijk of nodeloos? Tijdens dit debat zullen de voor- en tegenstanders van het volgen van de LAMO onder leiding van moderator dr. Ton Bruining de degens kruisen. Voorbeelden uit de praktijk versus de theorie. Waar gaat het goed en waar gaat het finaal mis? En de belangrijkste vraag: is er een oplossing?

Sprekers

  • Tijs van Ruiten (Directeur van het Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht). Het Nationaal Onderwijsmuseum is sinds kort een geregistreerd museum, dan nog veel moet registreren voordat het officieel tot afstoting kan overgaan. Hij ervaart heel veel problemen met het handhaven van de LAMO.
  • Arjen Kok (Senior onderzoeker roerend erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort). Nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de LAMO.

Programma

14.30 uur – 15.00 uur: Inloop
15.00 uur – 15.10 uur: Welkomstwoord en introductie op de middag
15.40 uur – 16.10 uur: De deelnemende sprekers aan het woord
16.10 uur – 16.20 uur: Pauze
16.20 uur – 17.55 uur: Het Grote Publieksdebat
16.55 uur – 17.00 uur: Afronding
17.00 uur: Napraten onder het genot van een borrel

Ik wil een plek reserveren voor het debat

Wanneer:       Dinsdag 9 december 2014
Hoe laat:        15:00 uur – 17:00 uur
Waar:             Museum Weesp, Weesp 
Toegang:       €5,00 per persoon
Reserveren:   info@onterfdgoed.nl

Graag het bedrag binnen 2 weken overmaken naar onderstaand rekeningnummer o.v.v. Debat 9 december 2014 + naam + aantal personen.

Stichting Onterfd Goed
IBAN NL40 TRIO 0254 7050 22

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *