Promotie over de trilling van schilderijdoeken

patricio kaftOp 27 maart 2013 promoveerde Patricio Chiriboga op Faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de Technische Universiteit Delft. Patricio deed experimenteel en theoretisch onderzoek naar het gedrag van schilderijdoeken tijdens trillingen. Hij heeft een computer model ontwikkeld waarmee men het gedrag van een doek kan voorspellen onder bepaalde omstandigheden, en wanneer het doek “resoneert”, eenvoudig gezegd, wanneer het heel hard trilt. Het model heeft hij geverifieerd met experimenten op katoen en linnendoek beschilderd met olieverf. De resultaten kan men gebruiken om betere maatregelen te nemen om schilderijen te beschermen tegen trillingen van allerlei bronnen. De basis principes kan men eventueel gebruiken voor andere soorten van objecten.

Patricio werkte bij het Instituut onder de dagelijkse begeleiding van Bill Wei.  In de eerste drie jaren werd hij ondersteund door het Europees Marie Curie Project “EPISCON”, projectnr. MEST-CT-2005-D20559 en de laatste jaar door het RCE, het Van Gogh Museum, en het Stedelijk Museum Amsterdam. De TU Delft heeft tijdens zijn promotie haar onderzoeksfaciliteiten beschikbaar gemaakt. Zijn promotor was prof. dr. R. Benedictus.

Voor meer informatie over dit en andere trillingsonderzoek, en/of een (elektronische) kopie van de proefschrijft, neem svp contact op met Bill Wei, b.wei@cultureelerfgoed.nl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *