Digitale Collectie Nederland – De grootste gemene deler?

Schermafbeelding 2013-05-28 om 21.32.35Studiedag voor erfgoedprofessionals over beschikbaar stellen metadata

Het consortium rond de Digitale Collectie Nederland organiseert woensdag 5 juni een studiedag bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Deze studiedag staat in het teken van ‘De grootste gemene deler’: Wat betekent het voor erfgoedinstellingen om hun metadata beschikbaar te stellen en uit te wisselen?

Tegenwoordig is praktisch alles online te vinden. Ook erfgoedinstellingen worden steeds meer gestimuleerd om de metadata van hun collecties online te delen met bezoekers, wetenschappers en andere geïnteresseerden. De voordelen zijn evident: verbeterde vindbaarheid en toename van het gebruik, verrijking van content en het scheppen van een brede context. Maar wat zijn de consequenties van het beschikbaar stellen van metadata voor de instelling?

Tijdens de studiedag krijgen erfgoedprofessionals informatie over de laatste stand van zaken omtrent de nationale infrastructuur, Digitale Collectie Nederland en Europeana. In verschillende workshops wordt uitgebreid ingegaan op het gebied van business modellen, rechten en standaarden maar ook op actuele ontwikkelingen in thesauri en Linked Open Data. Ook komen erfgoedinstellingen over hun ervaringen vertellen wat betreft beschikbaarstelling en gebruik van metadata.

Inschrijven
Geïnteresseerden kunnen zich tot uiterlijk 31 mei inschrijven voor deze studiedag. Het aantal beschikbare plekken is beperkt, dus wees er op tijd bij. Deelname bedraagt € 20,- incl. koffie/thee, lunch en borrel. Inschrijven kan via de website http://www.digitalecollectie.nl.

Hier zal binnenkort ook het definitieve programma van de studiedag gepubliceerd worden.

Digitale Collectie Nederland 
Digitale Collectie Nederland is een consortium gevormd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief, Digitaal en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze vijf Nederlandse instellingen werken samen aan de nationale ontsluiting van metadata van miljoenen digitale erfgoedobjecten via de Europese erfgoedportal Europeana. Digitale Collectie Nederland wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *