Alles digitaal

gastredacteur: Drs. Nannie Wiegman, directeur van het FNI

Schermafbeelding 2013-04-23 om 14.07.20Het Florence Nightingale Instituut (FNI) is het expertisecentrum voor de geschiedenis van verpleging en verzorging.  Tot voor kort had dit instituut een eigen museum in het Gelderse Zetten. Vanaf 2014 is de collectie terug te zien in een virtueel museum.

Tot vorig jaar trok het fysieke museum op jaarbasis zo’n 13.000 bezoekers. Toch koos het FNI ervoor om verder te gaan als online kenniscentrum met een . Hieraan lag een aantal redenen ten grondslag. Natuurlijk speelden kostenoverwegingen een rol, maar belangrijker nog was de overtuiging dat je online meer mensen kunt bereiken. En dat gaf de doorslag, want dat is wat het FNI wil: het verpleegkundig erfgoed en de bijbehorende verhalen met zoveel mogelijk mensen delen.

Project
Eind september 2012 gingen de deuren van het museum definitief dicht. Medio december vertrok het FNI naar een kantoorpand elders in het land met een bijbehorend . In de tussentijd werden de exposities ontmanteld. Een deel van de collectie was in langdurig bruikleen gegeven en ging dus terug naar de rechtmatige eigenaar. Van de eigen collectie werden ruim 1500 verpleegkundige objecten geselecteerd en gedigitaliseerd.
Vervolgens moest de gedigitaliseerde collectie worden ingepakt voor de verhuizing. Een flinke klus, die in een kort tijdsbestek met een kleine groep mensen – waaronder een aantal onmisbare vrijwilligers – geklaard moest worden. De dagelijkse projectleiding lag in handen van Charlotte van Dijk van Art Interim. Zij werkte hiervoor nauw samen met Picturae, het bureau dat verantwoordelijk was voor het digitaliseringproces.

Documentaire
Het FNI heeft een korte documentaire gemaakt van het digitaliseringsproject die de moeite van het bekijken waard is. Naast een aantal mooie beelden wordt de kijker meegenomen in alles wat er bij het digitaliseren komt kijken. Middels een aantal interviews, onder andere met Charlotte van Dijk, krijgt u zo een aardig kijkje in de keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *