Herbestemming roerend erfgoed

Bij herbestemmen denk ik altijd meteen aan onroerend erfgoed. Kerken worden woonhuizen, stationnetjes worden restaurants, pakhuizen zijn tot broedplaatsen van kunstenaars omgetoverd en  in monumentale fabrieken vestigen creatievelingen hun bedrijven.  De  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  heeft een Nationaal Programma Herbestemming in het leven geroepen om leegstand tegen te gaan. En deze week verscheen het  nieuwe e-magazine  met ‘Zeven tinten grijs’, een artikel over leegstand van kantoorgebouwen, de matchmaker Sylvia Pijnenborg en ‘Mannen van As’.  Lezenswaardig! Zoek ook eens op twitter naar #leegstand, #vastgoedportefeuille, #museumboerderij of #herbestemming en je belandt in levendige gesprekken.

Later dit jaar, van 1 oktober tot 30 november 2013, kan er ook weer subsidie worden aangevraagd voor het duurzaam gebruik van monumenten.

Maar dan nu de herbestemming van roerend erfgoed!  Al jaren doe ik aan hergebruik. Ik maakte spijker jasjes met gebreide mouwen, rokken van stropdassen en behang van krantenpapier. Sinds kort maak ik tassen van gebruikte fiets binnenbanden. De wereld van de fietsen makers en rubber gaat dan open. Op Sumatra heb ik twee rubberbomen geadopteerd. Maar dit is niet het soort hergebruik waar het echt om gaat.

De nieuwe generatie herbestemmers zijn radicale vernieuwers. In de de Vrij Nederland van deze week staan de 23 winnaars van de oproep ‘Wie zijn de Nederlandse radicale vernieuwers?’.  Zo staat Fairphone  voor ’s werelds eerste eerlijke mobieltje waarbij het uitgangspunt is dat elke stap in de productieketen zonder schade aan mens en milieu gerealiseerd wordt. Lever je oude telefoons in en draag zo bij aan een spectrometer voor mijnwerkers in Congo. Repair café  blijft dichter bij huis. Er zijn inmiddels 10 tallen laagdrempelige ontmoetingsplaatsen in Nederland waar buurtbewoners hun eigen kapotte spullen kunnen (laten) repareren, onder deskundige begeleiding en in een ontspannen sfeer. Zo gooi je niets weg en krijg je een band met je zelf gerepareerde stofzuiger, trui, tafel of geluidsinstallatie.

Topper onder de radicale vernieuwers en dicht bij onze culturele erfgoed business is de Stichting OnterfdGoed. Deze ondernemers begeleiden  professioneel de ontmanteling van  ‘verweesde collecties’. Samen met externe deskundigen bepaalt de stichting welke objecten van belang zijn voor het Nederlands erfgoed. Geheel volgens de LAMO en VNG richtlijnen worden deze objecten ondergebracht bij musea en instellingen. De stukken die overblijven kunnen geadopteerd worden door verzamelaars en hergebruikt worden door kunstenaars, studenten en onderzoekers. Uit de museumcollectie van het zijn nu alle typemachines en gummetjes geïnventariseerd en ter adoptie aangeboden. Kijk in de database en scoor een verrekijkergum, gloeilampgum of bananengum. Langs gaan bij OnterfdGoed in de Gruijterfabriek in Den Bosch – ja, ja, zo’n herbestemd pand – kan ook.

Bewust wording van de waarde van ons cultureel erfgoed staat bij OnterfdGoed voorop. Via publieke debatten en creatieve oplossingen wordt dit onder de aandacht gebracht. Kom naar het eerste debat dat georganiseerd wordt door de Stichting Onterfd Goed. Erfgoed, Cultureel of financieel? Collectiebeleid dankzij en ondanks de crisis  op 28 maart 2013 om 20.00 uur in Witte de With in Rotterdam. Sprekers zijn Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie en Lejo Schenk, voorzitter commissie musea Raad voor Cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *