Schade in beeld

condens op wand in militair (foto: restauratoren Bouwhuis & Journee)

Er zijn veel soorten schades herkenbaar bij muurschilderingen in militaire gebouwen.


Dit is een verslag van de lezing van Bouwhuis en Journée, die als muurschilderingen restauratoren betrokken zijn bij de problematiek in de van Seyss-Inquart in Apeldoorn.


Verslag door Jessica Hensel

 


Voorkomende schades
 
Er zijn schades mogelijk door , schimmelgroei, zoutuitbloei, insecten en mensenhanden. De afbeelding links toont schadelijke condensvorming die veelvuldig op schilderingen in dit gebouwtype optreed door een hoge relatieve luchtvochtigheid.
 
Restauratie
 
Bouwhuis geeft voorbeelden hoe het leven te rekken is van dit kwetsbare materiaal: verfschollen kunnen worden vastgeplakt, kan opnieuw worden toegevoegd en ruimtes kunnen droog worden gemaakt.
 
Klimaat
 
Bouwhuis benadrukt dat het juiste klimaat scheppen en behouden de sleutel is tot het behoud van muurschilderingen.
 
Discussie
 
Ze brengt het volgende discussiepunt in:
 
 

De conservering van muurschilderingen in een fort kan niet worden uitgevoerd zonder hulp van een bouwfysicus.
 


 

Dit discussiepunt is onder andere besproken tijdens de discussies in het tweede gedeelte van deze middag over schilderingen, tekeningen en in militair erfgoed.


 

Deze presentatie was onderdeel van het Verscholen: schilderingen, tekeningen en teksten in militair erfgoed” op 14 februari 2013.


Voor de andere presentaties zie: vrijwilligersperspectief, advies bunkerschildering, geschilderde afwerkingen in forten en klimaatrisico’s in forten en bunkers.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *