Klimatologisch vs. materiaaltechnisch: het beheren van klimaatrisico’s in forten en bunkers

Hoe beheer je klimaatrisico’s in forten en bunkers en houd je tegelijker het in stand? Bart Ankersmit,  senior onderzoeker bij de sector Kennis Roerend Erfgoed van het RCE, presenteerde een invalshoek vanuit onderzoeken die door het Getty Instituut zijn uitgevoerd en gepubliceerd.


 

Verslag door Jessica Hensel


 

Wat is het probleem met dit type gebouwen? De bunker van Seyss Inquart dient in deze casus als voorbeeld. Er is erg veel vocht. Dit veroorzaakt zowel corrosie van metalen, verval van tekeningen, en groei van schimmels en/of planten.
 

Ankersmit geeft een benadering vanuit de literatuur wat klimaatstudies hebben opgeleverd: drie voorbeelden van “bunkers” worden belicht: de tombe van Nefertari in Egypte, De Mogao Caves in China en de Lascaux grotten in Frankrijk. Deze ondergrondse ruimtes hebben ieder een verschillende openstelling voor bezoekers om verval tegen te gaan.
 

Strategie

Verschillende zijn gedaan om het vochtgehalte in de ruimtes af te zetten tegen het bezoekersaantal, het seizoen en het aantal dagen openstellen. Een oplossing van het vochtprobleem ligt in een onderzoeksstrategie naar: het vervalmechanisme van tekeningen, het binnenklimaat, het effect van op het binnenklimaat en het effect van bezoekers op het binnenklimaat.
 

Vragen en opmerkingen uit het publiek:

  • V: Er is wel al veel data bekend bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar in een fort zijn dataloggers gebruikt. kan hier gelijk mee gewerkt worden? A: Niet per se, er moet gekeken worden of de data bruikbaar is: is er correct en nauwkeurig gemeten?
  • V: Volgens de plattegronden in bunkers hebben zij luchtruimtes. Kan dit gebruikt worden voor een oplossing van het vochtprobleem?
  • V: Wat kost zo een vochtonderzoek? Antwoord: het moet in onderzoeksagenda passen van de RCE, dan is het gratis.

 
Deze presentatie was onderdeel van het kleurhistorisch platform “Verscholen: schilderingen, tekeningen en teksten in militair erfgoed” op 14 februari 2013.
 
Voor de andere presentaties zie: vrijwilligersperspectief, advies bunkerschildering, geschilderde afwerkingen in forten en schade in beeld.
 
Lees hier het verslag van het tweede, interactieve deel van de middag >>
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *