Een eerste advies over een Zandvoortse bunkerschildering

De van de afwerkingen in bunkers zou van invloed kunnen zijn op de planvorming rondom een hernieuwd gebruik. Rutger Morellisen (onderzoeker bij de sector Kennis Roerend van het RCE) bracht in de zomer van 2009 een advies uit over een in één van de zeventien Zandvoortse bunkers, welke onderdeel zijn van de Atlantikwall. Moet de bunker een museum worden en opengesteld worden voor ? Momenteel wordt de locatie van de bunker juist niet vrijgegeven om de schilderingen te beschermen.


Verslag door Jessica Hensel


 

Advies

Het advies betrof de staat van de schildering, de overeenkomst met andere schilderingen, de stijl en de waardering. De artistieke waarde bleek lastig te beoordelen, terwijl de schilderingen niet “slecht” geschilderd waren: de maker lijkt een geoefend . De waarde van de schildering lag vooral in de cultuurhistorische hoek, aangezien de schildering  een duidelijk verhaal over het gebruik aan de bunker toevoegde.

Wandschildering met tekst in bunker (foto: R. Morelissen, RCE)

 

Opmerkingen en vragen uit het publiek:

  • De schildering heeft een Duitse Heimat-stijl om ideologische redenen en past in het onderzoek naar de Atlantikwall. De schildering heeft een educatieve waarde en is een stille getuige van de misdaden die zijn gepleegd tijdens de Tweede .
  • De schilderingen in bunkers kunnen geen vrijetijdsbesteding zijn geweest door de aard van militaire organisaties. Een aanvraag moet zijn ingediend voor een dergelijke schildering.
  • V: Wat zijn de mogelijkheden binnen een musuale context? Welke aanbevelingen zijn nodig voor het beschermen van de schilderingen? A: het eerste advies, om nader onderzoek te verrichten, is niet opgevolgd. Nader onderzoek is nodig om zulke vragen te kunnen beantwoorden.

 
Deze presentatie was onderdeel van het Verscholen: schilderingen, tekeningen en teksten in militair erfgoed” op 14 februari 2013.
 
Voor de andere presentaties zie: vrijwilligersperspectief, geschilderde afwerkingen in forten, klimaatrisico’s in forten en bunkers en schade in beeld.
 
Lees hier het verslag van het tweede, interactieve deel van de bijeenkomst.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *