Bijeenkomst ‘Schilderijlijsten in Nederland’

SchilderijlijstenDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) organiseert een discussiebijeenkomst over op donderdag 15 november van 9.30 uur tot 13.00 uur in het Dordrechts Museum.

De RCE-projectgroep ‘ in Nederland’ organiseert de bijeenkomst. Deze is bedoeld voor conservatoren, restauratoren en collectiebeheerders die in hun werk met lijsten te maken hebben. Eerdere bijeenkomsten vonden plaats bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Mauritshuis, Rijksmuseum Twenthe, Museum Boymans Van beuningen en het Stedelijke Museum Schiedam.

De Rijksdienst streeft ernaar het onderzoek naar van de vijftiende tot en met de twintigste eeuw nieuw leven in te blazen. Oude en moderne lijsten, behoud, beheer en restauratie van lijsten, onderzoek naar lege en volle lijsten, het is slechts een greep uit de onderwerpen die op deze dagen aan bod komen. Specialisten zijn uitgenodigd om ieder vanuit hun eigen invalshoek aspecten van het fenomeen schilderijlijsten te belichten. Daarna is ruim de gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van kennis.

Programma:

9.30-10.00 uur: ontvangst met koffie/thee.

10.00-10.10 uur: welkom en stand van zaken door Nieuwenhuis.

10.10- 11.10 uur: drie korte presentaties:
– over het vooronderzoek t.b.v. de voorgenomen restauratie van drie 17de-eeuwse trofeelijsten van het Mauritshuis
– over de brieven van schilders uit de Haagse School aan de lijstenmaker Sala. Door Evelien de Visser
– over het ‘lijstenbeleid’ van het Rijksmuseum tijdens en na het verschijnen van het boek ‘Prijs de Lijst’. Door Jan Piet Filedt Kok.

11.10 – 11.25 uur: pauze

11.25-12.25 uur: discussie o.l.v. Arjen Kok
12.25-12.30 uur: afsluiting gevolgd door een lunch

Wil je deze dag bijwonen? Dan graag je aanwezigheid bevestigen door een e-mail te sturen naar: e.domela@cultureelerfgoed.nl voor 8 november 2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *