Kleuronderzoek in de wijk Jeruzalem

wijk jeruzalemHet
 
Aankondiging van de presentatie door A. Schlotter (restaurator historische binnenruimten)
 
Als één van de eerste naoorlogse uitwerkingen van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) kwam in 1950 in Tuindorp Frankendaal te Amsterdam een wijk tot stand, bestaande uit circa 600 duplexwoningen. Vanwege de betonnen gevelplaten met wit marmergranulaat kreeg de wijk vrijwel direct de naam Jeruzalem.
 
In 2010/11 is de woning Hugo de Vrieslaan 127 als proefwoning voor de wijk Jeruzalem gerestaureerd, gereconstrueerd en gemodificeerd. In opdracht van Bureau Monumenten en Archeologie Amsterdam is er begin 2011 tevens kleuronderzoek naar de originele verflagen van het exterieur en interieur in de proefwoning verricht. Mariël Polman, specialist en schildering bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, had tijdens een verkenning in februari 2010 reeds geconstateerd dat er nog originele afwerkingen aanwezig waren.
 
Kleuronderzoek nodig? Ja!
 
Onderbouwde kennis van het uiterlijk van het gebouw, in vorm en kleur, dient het uitgangspunt te zijn wanneer conservering of wordt overwogen. Professioneel kleuronderzoek is een klein onderdeel, maar kan daarbij niet ontbreken. Pas als de kleurhistorie aan het licht is gebracht, kan een weloverwogen besluit genomen worden.
 
Deze stelling zal Schlotter nader toelichten op het Kleurhistorisch Platform van 11 oktober 2012.wijk Jeruzalem
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *