Literatuurstudie over 19de eeuwse gepleisterde gevelafwerking


 
Aankondiging van de lezing door drs P. van der Heijden over de literatuurstudie in opdracht van de RACM, tijdens het platform gewijd aan ‘Kleur en verf in geschreven en getekende bronnen‘. Dit onderzoek is als E-document opgenomen in de bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed: P.C. van der Heijden, ‘Literatuuronderzoek gevelafwerking tweede helft 19de eeuw : in opdracht van de RACM’ 2007.

 
In de loop van de worden gevels steeds meer met een cementpleister afgewerkt en verdwijnt het gebruik van kalkpleister. Allerlei vragen doen zich voor over het oorspronkelijke uiterlijk van die gepleisterde gevels en gepleisterde gevelonderdelen. Die vragen leidden tot het huidige onderzoek naar de Afwerking van 19de Eeuwse Gepleisterde Gevels. Wat vertellen de literatuurbronnen?
 
Gerelateerd:
 
Een artikel gebaseerd op een vervolgstudie verscheen in Stuc : kunst en techniek, E. Koldeweij, P.C. van der Heiden, Sue McDonnell, Uitg. t.g.v. het gelijknamige symposium, gehouden te Amsterdam op 21 april 2010 Met reg. – Met samenvatting in het Engels.
 

Kleurige uitmonstering van cementbepleistering van het exterieur van 1850 tot 1900 door B. Crijns

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *