Conservering van historisch behang

Aankondiging van de lezing door T. Brain (papierrestaurator, maatschap XLpapier) op het Kleurhistorisch platform d.d. 13 oktober 2011. (klik hier voor het programma).

De lezing gaat in op de genomen stappen voor de conserverende behandeling van het historisch behang in vijf ruimtes in Kasteel Amerongen; met voorbeelden van de Lodewijkskamer op de eerst verdieping en het 19de eeuwse blokdruk behang in de Grote Bibliotheek op de bel-etage.

Er wordt geconcludeerd dat conservering van historisch behang wel degelijk mogelijk is. Wel zijn er beperkingen in wat bereikt kan worden met reinigingstechnieken. Als het behang niet watergevoelig is kan een soms verkleuring uit papier verwijderen. Waar het behang alleen gedeeltelijk van de muur verwijderd is voor behandeling bestaat de kans dat
behandelde delen lichter worden door reiniging dan de “in situ” gebleven stukken.

De term past beter bij behang dan . Verbleekte kleuren bijvoorbeeld kunnen niet gerestaureerd worden en vastzittend en zijn moeilijk te verwijderen. De behandeling wordt als geslaagd beschouwd als het behang er uit ziet zoals vóór de behandeling, dan wel met een verbeterde verstevigde ondergrond.

 

 

 

Brain werkte aan de papierbehangsels met M. Staal van XL paper, met hulp van T. Rietveld en J. Bohan. Recent werkte hij onder XL papier aan de 16de eeuwse cartons van de ‘Goudse glazen’, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk >> lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *