Het stoffige museum

Aankondiging Stof-Workshop (Extra datum!)

“Het stoffige museum – Wat is vies en hoe meet je dat?”

Datum:         donderdag 15 november 2012 (vol )

Herhaling:  donderdag 22 november 2012 (nog een aantal plekken vrij)

Tijdstip:        10.00 – 16.30 uur
Locatie:        in Amsterdam (De definitieve locatie wordt in september bekend gemaakt.)
Doelgroep:    collectiebeheerders, restauratoren, conservatoren
Aantal:         maximaal  30
Kosten:         € 50,- (incl. lunch en borrel)

Stof. In een historisch huis vindt de ene bezoeker dat het stof het huis er mooi “oud” uit laat zien de ander vindt dat het onderhoud juist onder de maat is.
Door belichting kan heel weinig stof bij de bezoeker toch de indruk achterlaten dat het museum “vies” is terwijl een dikke stoflaag op een metaal-grijze plank niet wordt gezien.
Op een gegeven moment wordt besloten objecten schoon te maken of ze beter tegen stof te beschermen.
Wanneer is dat moment? Hoe bepaalt men dat? Kan men zoiets meten?

Op donderdag 15 november 2012 en op donderdag 22 november 2012 organiseert het Amsterdam Museum in samenwerking met de Sector Kennis Roerend Erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een workshop over stof in musea.De dag begint met lezingen over hoe men stof “objectief” kan meten, en wat de relatie tussen de meetgegevens en onze perceptie van stof is. Daarna vertelt een restaurator van het Amsterdam Museum over haar ervaring met het meten van stof. De deelnemers krijgen de mogelijkheid zelf stof metingen uit te voeren en stof te “beoordelen”.

Ten slotte wordt een Socratisch gesprek gehouden over het thema “Wat is vies?” Dit gesprek is een vervolg op het succesvolle Socratisch gesprek dat het afgelopen jaar door het RCE is georganiseerd over beslissingen bij restauraties. Een Socratisch gesprek is een gestructureerd maar open dialoog onder begeleiding, waardoor gewaarborgd wordt dat iedere deelnemer aan het woord komt, zijn/haar mening inbrengt en deze kritisch kan (laten) onderzoeken. Wij onderzoeken wat het is dat onze mening en perceptie over stof en stoffig vormt.

De doelgroep van de workshop is de professional die verantwoordelijk is voor het schoonhouden en conserveren van objecten.

De workshop op 15 november is reeds volgeboekt. Er is nog een aantal plekken vrij voor 22 november, of u kunt u op de wachtlijst zetten voor de 15de. 

Aanmelding:   Stuur een e-mail met uw naam, instelling, functie aan Bill Wei van het RCE b.wei@cultureelerfgoed.nl

Betaling:   Svp na aanmelding het bedrag van € 50,- overschrijven naar rekeningnr. 118748599  t.n.v. stichting Amsterdam Historisch Museum o.v.v. “Stof-Workshop” en uw naam.

Na ontvangst van de betaling sturen wij u een bevestiging en is uw deelname definitief. Uiterste betaaldatum is 1 november 2012. Daarna vervalt uw aanmelding. Bij afzegging is restitutie van de kosten niet mogelijk, maar u mag iemand anders in uw plaats sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *