De best herkenbare eenheid naar voren halen

Aankondiging
 
drs I. Finaly (hoofdinstandhouding Vereniging Hendrik de Keyser) zal over de van Nijenburg spreken tijdens het gecombineerde Bouw- en met het thema 'Buitenplaatsen, en restauratie' op 13 juni 2012 . Klik hier voor het volledige programma.
 
De restauraties van Vereniging Hendrick de Keyser streven altijd naast bouwkundig herstel, naar herstel van een bepaalde eenheid. Dat is niet altijd de oudste of meest bijzondere uitdossing die een pand heeft gekend, maar ‘de best herkenbare eenheid die je met de minste moeite het meest overtuigend naar voren kunt halen’. Door de historische gelaagdheid die de meeste gebouwen kennen, kan dit principe je soms voor lastige keuzes stellen, want bijvoorbeeld 18de-eeuwse interieurs waren nou eenmaal vaak imposanter dan de brave 19de-eeuwse. Wat doe je nou als beide lagen (en nog veel meer) in een gebouw aanwezig zijn? Hoe ga je dan te werk? In mijn lezing probeer ik aan de hand van de restauratie van het hoofdhuis van Nijenburg in Heiloo duidelijk te maken hoe de ruwe restauratie-uitgangspunten die we aan het begin van de rit hadden, gaandeweg -door vijf (!) soorten onderzoek en het steeds verfijnen van de onderzoeksvraag- uitmondden in een duidelijke én een gerestaureerd interieur waarin de logische samenhang der dingen herkenbaar is of weer herkenbaar is gemaakt. Procedureel gezien wringt zo’n restauratie-aanpak, waarbij je aan het begin van het traject nog niet weet waar je zult eindigen, echter nogal eens met de gangbare praktijk van vergunningverlening en handhaving. Goede communicatie tussen opdrachtgever en gemeente is daarom vanaf de uitvoeringsfase essentieel.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *