RCE krijgt hulp van studenten van de Reinwardt Academie bij ontwikkeling MuseumApp

De Reinwardt Academie  heeft 6 Amsterdamse Musea én de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed haar hulp aangeboden voor het maken van een route binnen de MuseumApp. 15 Studenten Publiek & Participatie gaan proberen om, onder de bezielende begeleiding van Simone Stoltz en in het kader van de module ‘Taal en Media’,  voor de 7 instellingen elk een interessante wandelroute samen te stellen die vervolgens door het publiek via de MuseumApp gedownload kan worden.

De MuseumApp is een initiatief van Waag Society en 7Scenes , die samen met het Amsterdam Museum één applicatie ontwikkelen waar uiteindelijk alle Nederlandse musea gebruik van kunnen maken. De MuseumApp biedt musea de mogelijkheid zelf multimediale tours te ontwikkelen, die kunnen bestaan uit gesproken of geschreven tekst, foto’s, video, geluid, tekst, opdrachten en opiniepeilingen. Het is de bedoeling dat via de MuseumApp in één oogopslag zichtbaar wordt welke culturele- en museale tours er op een bepaalde gemaakt kunnen worden.

Het programma Toegankelijkheid van de RCE heeft zich bij de MuseumApp aangesloten. Bij het programma Toegankelijkheid van de RCE ligt de focus vooral op het naar de effectiviteit van virtuele toegankelijkheid van musea. Door zich aan te sluiten bij de ontwikkeling van de MuseumApp hoopt de RCE een antwoord te vinden op vragen als: Hoe draagt een app bij aan de ontwikkeling van kennis? Kan een app bijdragen aan het behoud van een object of een collectie? en Wat kan een app toevoegen aan de betekenis van een object?

De 15 Reinwardt studenten zullen in tweetallen (en één drietal) voor de 6 Amsterdamse musea en voor het RCE elk een route binnen de MuseumApp ontwikkelen. De route die voor het RCE ontwikkeld wordt heeft als werktitel “Rondje Museumplein’ en zal zich focussen op het Amsterdamse Museumplein en haar omgeving. Op en rond dit plein hebben, sinds haar ontstaan in 1883 tot op heden, regelmatig interessante gebeurtenissen plaatsgevonden. Ook bevindt zich rond het plein een groot aantal gebouwen met niet alleen een interessante functie of geschiedenis, maar ook met prachtige details, tegeltableaus en zelfs hier-en-daar glas-in-lood of een wandschildering. Materiaal genoeg dus om een leuke wandeltour samen te stellen. Uiteraard is het de RCE niet puur om het samenstellen van een wandeling te doen, maar veeleer om bovenstaande vragen te beantwoorden, evenals vragen als: Wordt de app daadwerkelijk gedownload en gebruikt? Zijn mensen bereid om zelf gegevens of foto’s te uploaden? En zo ja, wat voor gegevens zijn dat dan en hoe waardevol zijn deze toevoegingen?

De 6 musea waarvoor de studenten een tour gaan ontwikkelen zijn: het Cobra Museum in Amstelveen, Museum Het Grachtenhuis, het Theater Instituut Nederland, Museum Het Schip, Het Persmuseum en het Amsterdam Museum.

De RCE is heel verheugd met het aanbod van de Reinwardt Academie. Door de inzet van deze aankomende museumprofessionals krijgt de RCE de kans in de schoot geworpen om een actuele en jonge visie op erfgoedtoegankelijkheid en nieuwe technieken in haar onderzoek te betrekken.

In totaal hebben de studenten van de Reinwardt Academie 6 weken de tijd gekregen en hopen op 6 april aanstaande hun virtuele wandeltour te kunnen presenteren.

Zie ook het bericht van Simone Stoltz op Erfgoed 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *