Hoe nu verder met bouwhistorisch onderzoek?

In 2009 stelde de regering extra geld beschikbaar voor 24 grote en kostbare restauraties. Het gaat om vele kerken, maar bijvoorbeeld ook om fabrieken en vestingwerken. Onder regie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt er deze jaren uitvoerig gedaan naar deze 24 rijksmonumenten.

Gekoppeld aan deze onderzoeken verzorgt de Rijksdienst naast diverse publicaties ook twee studiedagen. De eerste daarvan zal op 16 december plaatsvinden.
Inspiratiebron is het veelal multidisciplinaire onderzoek naar grote complexen, die leidt tot twee vragen. Zitten we op koers? En hoe puristisch of pragmatisch is het onderzoek?

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de Stichting Bouwhistorie Nederland is opgericht vanuit een passie voor bouwhistorie. In de jaren erna is deze passie de bevlogenheid van velen geworden. De stichting telt tegenwoordig meer dan 350 donateurs. Het bestaan van de Stichting Bouwhistorie Nederland is echter ook een noodzaak gebleken. Bouwhistorisch onderzoek is namelijk niet vanzelfsprekend of verplicht.

Om de koers van de stichting en de bouwhistorie in de nabije toekomst te tonen en om het onderzoek naar het gebouwde verleden een impuls te geven, organiseren de Rijksdienst en de Stichting Bouwhistorie Nederland gezamenlijk deze studiedag. Naast vier korte, inspirerende lezingen over hoogtepunten van onderzoek, zullen vier andere sprekers terugblikken op wat bereikt is en hun visie geven op de rol van de bouwhistorie in de komende tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *