Boerhaave met sluiting bedreigd?

De Volkskrant van 2 juli 2011 schrijft dat het per 2013 wordt bedreigd met sluiting. In het artikel erkent de directeur dat in het verleden niet de hoogste prioriteit hadden. Als ik zoiets lees, wordt ik onmiddellijk nieuwsgierig naar de cijfers. Prettig dat die gemakkelijk kunnen worden teruggevonden in de jaarverslagen op de website van het museum. In 2007 trok het museum 32.000 . In 2010 was dit aantal gestegen tot ruim 47.000 (150  per dag, of 5 schoolklassen) Dit is weinig, maar ik denk dat we daar ook minstens 47.000 pageviews (voorzichtige schatting) per jaar moeten optellen op de fantastische website van het museum. Als Boerhaave zich digitaal verder ontwikkelt, zal het digitale bezoek het fysieke bezoek gauw gaan overstijgen. Dit is misschien zelfs al realiteit. De uitdaging voor Museum Boerhaave zal zijn, hoe het fysieke en digitale bezoek tot een optimale verhouding te brengen ten behoeve van het duurzame voortbestaan van de instelling. Moeten ze allebei worden verhoogd, kan het digitale bezoek worden verhoogd ten koste van het fysieke bezoek of moet de digitale toegankelijkheid van de collectie op een stationair niveau worden voortgezet terwijl de inspanningen vooral worden gericht op het verhogen van extra fysieke bezoeken? Overigens, in het museum kunnen maar ongeveer 1.500 objecten uit de collectie worden bekeken, terwijl op de website van het museum 44.000 objecten toegankelijk zijn.    

Natuurlijk is er overlap in het fysieke en digitale bezoek aan de collectie, maar 300 bezoekers per dag – die in aanraking komen met de geschiedenis van de natuurwetenschappen en geneeskunde, lijkt mij meer dan de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *