Conservering van plastic kunstwerken

Wat hebben matrassen, designstoelen en kunstwerken met elkaar gemeen? !

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw gebruiken fabrikanten en kunstenaars zacht polyurethaan schuim (PUR). Dit consumptiemateriaal heeft geen lange levensduur en stelt musea voor problemen. Tot nu toe in ieder geval. Want met de ‘sun-block’ van kunnen we kunstwerken van PUR langer behouden voor de toekomst.

Het nieuwe boek PUR Facts. Conservation of Polyurethane Foam in Art en Design beschrijft het werk van Thea van Oosten, senior onderzoeker moderne materialen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De publicatie laat zien hoe de wetenschapper, samen met de restaurator en conservator, kunstwerken van plastics onderzoekt en conserveringsproblemen identificeert. Het beschrijft hoe chemische analysetechnieken worden ingezet bij het bestuderen van materialen en degradatieprocessen.

Tenslotte bespreekt Van Oosten de nieuwe methoden die het onderzoek heeft opgeleverd om lichtveroudering tegen te gaan, zodat nieuw PUR-schuim beschermd wordt tegen verval en oud gedegradeerd schuim opnieuw veerkrachtig gemaakt wordt. Een handleiding hoe deze ‘zonnebrand emulsie’ te maken en de manier om deze aan te brengen op kunstwerken is een van de hoofdstukken van dit boek. PUR Facts maakt conserveringswetenschap zo toegankelijk voor de praktijk.

Op 30 juni aanstaande verlaat onderzoeker Thea van Oosten (1946) de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Op die dag wordt een symposium over plastics, Van Oostens specialiteit, in het Stedelijk Museum Amsterdam gehouden. Ze kwam in 1975 werken bij het Centraal Laboratorium voor Onderzoek van Voorwerpen van Kunst en Wetenschap, een van de voorgangers van de Rijksdienst. Van Oosten heeft zich gespecialiseerd in infraroodspectroscopie en de veroudering, conservering en restauratie van plastic voorwerpen. Ze adviseerde musea in binnen- en buitenland en was een drijvende kracht in het Conservation Committee van ICOM. Ter gelegenheid van haar afscheid wordt haar boek PUR Facts. Conservation of Polyurethane Foam in Art and Design gepresenteerd.

PUR Facts. Conservation of Polyurethane Foam in Art and Design is vanaf 30 juni in de boekhandel te verkrijgen.

Auteur: Thea van Oosten
Uitgever: Amsterdam University Press, 2011
ISBN 9089642102, 9789089642103
160 pagina’s, geïllustreerd
Engelstalig
€ 29,95

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *