De waarde van musea

Onlangs verscheen de Atlas voor Gemeenten 2011 met als speciaal aandachtspunt ‘De Waarde van Cultuur voor de Stad’ .  De publicatie is een interessante aanvulling op de eerder verschenen publicatie van de Nederlandse Museumvereniging ‘Meer dan Waard. De Maatschappelijke Betekenis van Musea’. In de Atlas lezen we dat Maastricht de meeste musea voor beeldende kunst heeft per inwoner, gevolgd door Leeuwarden en Delft. De dichtheid aan cultuurhistorische musea per inwoner is het hoogst in Alkmaar, Ede en Zaanstad. Verder leren we dat musea in positieve zin bijdrage aan de grond- en woningprijzen in steden. Kennelijk willen mensen graag in de buurt van musea wonen. Vervolgens becijferen de opstellers aan de hand van de grond- en woningprijzen in de 50 grootste gemeenten van ons land de totale maatschappelijke waarde van musea. En ze komen daarbij uit op een bedrag tussen de 3,5 en 6,4 miljard euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *