Hollandse meesters voor reizende tentoonstelling naar Japan

Communicatie in de tijd van Vermeer

- Quirijn van Brekelenkam (1622-1668), De blinde bedelaar. Olieverf op paneel. Inv.nr. NK2411
– Quirijn van Brekelenkam (1622-1668), De blinde bedelaar. Olieverf op paneel. Inv.nr. NK2411

Vijftien kunstwerken uit de Gouden Eeuw zijn vorige week uit Nederland vertrokken naar Kyoto, Japan. Daar worden ze onderdeel van de reizende tentoonstelling ‘Communication: Visualizing the Human Connection in the Age of Vermeer’. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed leent vier schilderijen uit.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 24 juni in het Kyoto Municipal Museum of Art. De expositie reist in oktober door naar Sendai en vanaf 23 december zijn de Hollandse meesters te aanschouwen in Tokio.

Thematisch staat de tentoonstelling in het teken van de vele manieren van communicatie die Nederland in de 17e eeuw rijk was. De 44 geselecteerde schilderijen, waaronder drie van Johannes Vermeer, laten allemaal een vorm van interactie tussen mensen zien: familieleden, geliefden en professionele partijen zoals notarissen. Vermeer bijvoorbeeld verbeeldt de schoonheid van jonge vrouwen die een brief schrijven of ontvangen. Meestal duidt dit op een liefde en soms staat de meid al klaar om het epistel naar de plaats van bestemming te brengen.

Danielle Lokin, adviseur BMC Advies & Management en curator Gemeentemusea Delft, tekende als gastconservator voor het concept van de tentoonstelling. Zij verzorgde de samenstelling van de expositie samen met Arthur Wheelock, conservator bij de National Gallery of Art in Washington.

Voor de tentoonstelling zijn in totaal 44 werken geselecteerd, waarvan 15 uit Nederland afkomstig. Naast de werken uit de kunstcollectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn onder andere schilderijen te zien van het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, Amsterdam Museum, Museum Rotterdam en Centraal Museum Utrecht. Ook musea en particulieren uit Amerika dragen bij.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed leent de volgende vier werken uit:

Hendrick Sorgh (1611-1670), Jacob Bierens en zijn familie, 1663. Olieverf op paneel. Inv.nr. C1146
Hendrick Sorgh (1611-1670), Jacob Bierens en zijn familie, 1663. Olieverf op paneel. Inv.nr. C1146
Thomas Wijck (1616-1677), Interieur met twee mannen en een vrouw met een baby. Olieverf op paneel. Inv.nr. NK2396
Thomas Wijck (1616-1677), Interieur met twee mannen en een vrouw met een baby. Olieverf op paneel. Inv.nr. NK2396

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cornelis Bega (1631-1664), Herberginterieur. Olieverf op paneel. Inv.nr. NK2686
Cornelis Bega (1631-1664), Herberginterieur. Olieverf op paneel. Inv.nr. NK2686
Quirijn van Brekelenkam (1622-1668), De blinde bedelaar. Olieverf op paneel. Inv.nr. NK2411
Quirijn van Brekelenkam (1622-1668), De blinde bedelaar. Olieverf op paneel. Inv.nr. NK2411

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie:
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: www.cultureelerfgoed.nl.
Floortje Kok, Communicatie adviseur, T 033 4217272,
M 06 51755880, E f.kok@cultureelerfgoed.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *