ICCROM Course Stone Conservation

ICCROM organiseert dit jaar de cursus steenrestauratie. De cursus is gestart op 13 april en zal duren tot 1 juli 2011.

Voor het eerst wordt de cursus gegeven in Rome (voorheen Venetië de voor de cursus). 20 deelnemers van 20 verschillende landen volgen de cursus. Ondergetekende vertegenwoordigt Nederland. Ik zal proberen gedurende de cursus regelmatig te berichten over de voortgang.

De eerste dagen werd vooral een introductie gegeven over de opbouw van de cursus, de gebruikte steensoorten in Rome en

een aantal

casestudies van restauraties in Rome. Daarna volgden lessen over geologie, steendegradatie en restauratiemethodes. Vervolgens kwam naast de theorie het praktijkdeel: steenherkenning (met lens en microscoop), analyses van steen

en mortel en het maken van restauratiemortels in verschillende samenstellingen. Ook praktijklessen voegherstel en metselen van boogconstructies maken deel uit van de cursus. Ook bezochten we de steengroeves in Tivoli, waar travertijn wordt gewonnen. Een prima mix van theorie en praktijken bijzonder leerzaam.

Wordt vervolgd…

Rutger Morelissen,

De cursusruimte
Deelnemers kaart ICCROM Stone Course 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *