Onderzoek Van Goghs atelierpraktijk te volgen via internationale blog

Liet Vincent van Gogh zich beïnvloeden door zijn kunstenaarsvrienden? Gebruikten ze dezelfde materialen en technieken? Hoe zag zijn werkomgeving eruit en hoe leerde hij zijn vak en vergaarde hij zijn kennis? Dit soort vragen vormt de kern van het project Van Goghs atelierpraktijk, een onderzoek dat wordt uitgevoerd door het , Shell Nederland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Sinds vorig jaar is dit onderzoek voor iedereen in Nederland te volgen, en per 23 maart ook internationaal, via de speciaal ontwikkelde weblog: www.vangoghsstudiopractice.com.

In de vorm van blogposts, foto’s en video’s geven kunsthistorici, restauratoren en technisch/natuurwetenschappelijk onderzoekers een uniek kijkje achter de schermen van het onderzoek. Ze laten zien welke vragen ze zich stellen, welke innovatieve technieken ze gebruiken en welke antwoorden dat oplevert. Door de resultaten van dit multidisciplinaire team te combineren, worden verrassende nieuwe inzichten verkregen in de werkwijze van Van Gogh en wat daarop van invloed was.

Onderdeel van dit grote project is het onderzoek naar Van Goghs hergebruik van doeken. Op 10 juni opent in het Van Gogh Museum de presentatie Van Goghs atelierpraktijk: Hergebruik van doeken. Vincent van Gogh maakte regelmatig een schilderij op een doek waarop hij eerder al eens een voorstelling had geschilderd. Hij begon hiermee in mei 1885, toen hij nog in Nuenen woonde, maar ook in zijn Parijse jaren (1886-1888) gebruikte hij doeken voor een tweede keer. In het begin schilderde hij direct over de eerste voorstelling heen, maar gaandeweg ging hij anders te werk, geleid door zijn ideeën voor het schilderij. In de presentatie, die tot 10 juni 2012 te zien is, wordt dieper ingegaan op deze verschillende werkwijzen en de effecten die deze hebben op de huidige conditie van zijn werk.

Het Van Gogh Museum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Shell Nederland vormen een innovatief, multidisciplinair team dat samenwerkt in een kunsthistorisch en technisch/natuurwetenschappelijk onderzoek: Van Goghs atelierpraktijk. Doel is meer inzicht te verkrijgen in Van Goghs werkwijze. Dit inzicht wordt verworven door het artistieke proces van Van Gogh in alle facetten te onderzoeken, en door het te vergelijken met dat van zijn tijdgenoten. Het onderzoek zelf en de uitstraling van de resultaten hebben een internationaal karakter. Tevens leidt het onderzoek tot beter beheer en behoud van cultureel erfgoed en nieuwe inzichten op materiaaltechnisch gebied.

Het onderzoek startte in 2005 en wordt afgerond in 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *