Netwerkdag Brandweer – Cultureel Erfgoed toont noodzaak preventie aan

Dinsdag 22 maart vond bij de in Amersfoort een netwerkdag plaats. Voor de derde maal ontmoetten brandweer en cultureel elkaar. De belangstelling was zo groot dat na de eerste 165 aanmeldingen een wachtlijst ingesteld moest worden. Aan de hand van drie thema’s gaven de sprekers inzicht in de risico’s en de gevolgen van brand: Brand bij de buren, Zelfredzaamheid en Na de brand. De gevolgen van een brand bij de buren kunnen enorm zijn, variërend van rookschade tot bluswaterschade en opengebroken deuren, en ze kunnen nog jaren na dato opspelen. Truus Coppus van het Missiemuseum en Raymon Moore van Teylers Museum gaven duidelijk aan hoe lastig het is om tot je gebouw door te dringen als het eenmaal afgezet is. De vertegenwoordigers van de brandweer pakten dit signaal duidelijk op. Bij de brandweer en in de veiligheidsregio’s wordt de aanpak nu veel meer gericht op ‘de voorkant’ en niet meer op repressie. Het belang van preventie, calamiteitenplannen, contact met de brandweer en goed voorbereid zijn werd weer eens te meer duidelijk.

Als er toch brand uitbreekt, is de schade enorm. Het Brandschadewiel, dat in Amersfoort werd gepresenteerd, geeft heldere instructies hoe om te gaan met voorwerpen die door roet en bluswater zijn aangetast. Hiermee is verdere schade te voorkomen. Het Brandschadewiel is samengesteld door het Landelijk Contact van Museumconsulenten en het Kenniscentrum Veiligheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *