Staatssecretaris Halbe Zijlstra’s uitgangspunten voor het cultuurbeleid

Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft in een brief aan de Tweede Kamer van 6 december zijn uitgangspunten voor het uiteengezet.

Wat opvalt is de snelheid waarmee hij de Kamer informeert. Binnen twee maanden na zijn aantreden schets Zijlstra de contouren van zijn beleid. Hij lijkt de snelheid waarmee hij kort geleden een streep haalde door de subsidie voor het Nationaal Historisch Museum vast te houden. Het schrappen van die subsidie is overigens geheel in lijn met de uitgangspunten van de brief.

Centraal in het beleid van de Staatssecretaris staat dat de cultuursector minder afhankelijk moet worden van overheidssubsidies en dat het afbouwen van die subsidierelatie op termijn bijdraagt aan een gezondere sector. Zijstra wil meer ruimte geven aan de samenleving en het particulier initiatief. Prachtig hoe dit bekend wordt een week na de opening van Joop van de Ende’s Nieuwe de La Mar theater.

Ook het cultureel ondernemerschap van cultuurinstellingen moet worden bevorderd. Zijlstra borduurt hiermee voort op een begrip dat PvdA staatssecretaris Rick van der Ploeg introduceerde in 2000.

Het tweede deel van de brief besteed Zijlstra aan zijn voornemen om de culturele basisinfrastructuur te verkleinen en aan het uitleggen van de wijze waarop hij de bezuinigingen op cultuur de komende jaren wil realiseren.

De brief is opvallend helder en getuigd van een frisse en objectieve kijk op de sector.

Wat vinden de leden van het CW van de brief?

Geef je mening op ons LinkedIn discussie platform.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *