Bericht vanuit de ICOM conferentie in Shanghai

ICOM Shanghai 2010
ICOM Shanghai 2010

De 22ste ICOM conferentie in Shanghai is een ware belevenis. Er zijn ongeveer 3600 deelnemers uit 127 landen in een stad van 19 miljoen inwoners. De conferentie heeft als thema “social harmony” en wordt gehouden op het reeds in afbraak zijnde expositie terrein van de Wereld Cultuurexpositie 2010. De paviljoens zijn niet meer open voor publiek. De gebouwen zien er spannend uit; vliegende schotels, Saoudi Arabie, ’n reuze Omaanse koffiepot en het Chinese paviljoen-dat op z’n kop lijkt te staan. De ICOM-deelnemers lijken wat verloren tussen deze gebouwen, die de afgelopen maanden miljoenen bezoekers te verwerken kregen.

Na een lange vermoeiende reis zijn Hanneke en ik hier geland, in een reeds donker wordend en nevelig Shanghai. De eerste indruk van China is wat teleurstellend; veel neonverlichting en wolkenkrabbers en een shuttlebus die de weg niet lijkt te weten. De volgende dag is het nog steeds mistig of beter ‘smoggish’, maar gelukkig wacht ons een warm welkom van een flinke groep Nederlandse deelnemers. We besluiten Shanghai te verkennen, vinden ’n rustig park met ’n tempel en komen ’n beetje bij. Hanneke keert vervolgens terug naar het hotel om nog even aan haar presentatie te werken (over het ontwikkelen van een methode om de effectiviteit vast te stellen van verschillende wijzes van toegankelijkheid van collecties: digitaal, analoog & virtueel). Ondertussen bewonder ik in de oude stad de Chinese handel.
’s Avonds opent de conferentie met speeches van belangrijke Chinese en ICOM vertegenwoordigers, veel folklore en een massaal gala diner. Shanghai komt uit de mist en we zien naast wolkenkrabbers een mix van Chinese en Franse gebouwen en genieten van de Chinese gastvrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *