Virtuele musea en alles wat erbij komt kijken: humor!

Museum voor Communicatie

Humor! Is er humor te vinden in (virtuele) musea? Humor ontdooit, breekt grenzen open, verlicht, voegt toe en ontspant. Humor is o zo belangrijk in dit jachtige, hectische en drukke museale bestaan. Dit blog bevat een oproep, een oproep voor meer humor en dus ook voor meer ontspanning.

bevat verhalen en het zijn de verhalen die het erfgoed maken. In erfgoedinstellingen hebben verhalen altijd te maken met objecten; immers het gaat om de objecten! Verhalen over die objecten kun je op verschillende manieren vertellen. Een paar jaar geleden fietste ik een opmerkelijke fietsroute door Zuidoost, gemaakt door de kunstenaar Dick Verdult in opdracht van Imagine IC. De audiotour door Verdult was bijzonder en grappig te noemen. De subtitel van de fietsroute was “nu begrijp ik alles”. In feite begreep ik er niets van maar zijn verhalen zijn mij wel bijgebleven. Dezelfde week nog  downloadde ik thuis op mij Ipod de audiotour met betrekking tot: De Rijkentour” in het Rijksmuseum. Een samenwerking tussen Kees Zandvliet en Jort Kelder, hoofdredacteur van de Quote. Verhalen over zes rijken in de Gouden Eeuw werd verteld met een knipoog naar de jaarlijkse publicatie van de 500 rijksten nu. Deze verhalen waren onderhoudend, geestig en leerzaam. Twee vormen van digital storytelling, twee totaal verschillende verhalen, wat een verschil, wat een weelde, wat een toekomst.

Met virtuele musea kun je een stap verder gaan dat is intussen duidelijk. Je kunt thuis genieten van de humor en de verhalen. De objecten kun je via digital storytelling op een andere manier verhalen een andere kwinkslag geven. Een goed voorbeeld geeft het Museum van Communicatie uit Den Haag, met de tentoonstelling “Het rijk van heen en weer”. Een puntje van de sluier van de tentoonstelling wordt digitaal al opgelicht.

Humor is subjectief, waar de een ontzettend om kan lachen, haalt een ander zijn/haar schouders op en omgekeerd. Over humor valt niet te twisten, dat is duidelijk. Echter de mogelijkheid om humor toe te voegen aan verhalen over objecten in  een virtueel musea ligt voor de hand . De techniek om virtueel  en humorvol om te gaan met de objecten is er ; het biedt  meer toegankelijkheid, innoveert en enthousiasmeert!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *