Voorgevormde onderbroek

George Pencz, Portret van een jonge man
George Pencz, Portret van een jonge man

Soms is het wel prettig om kunsthistoricus te zijn. Je herinnert je nog eens wat uit het verleden. Dat was het geval toen ik in het Parool van dinsdag 22 september de test over de voorgevormde onderbroek las. Maar wist u dat in de 16de eeuw de man nog een stapje verder ging? Toen droeg hij een braguette. Het mannelijk lid werd verpakt in een apart kledingonderdeel, een soort hoesje, prachtig geborduurd, en duidelijk zichtbaar in het totaal van de kleding. Soms was de braguette naar beneden gericht, soms fier naar boven. Hele harnassen werden erom heen geklopt, hele wambuizen erom heen genaaid. Soms waren ze van dezelfde stof, soms juist niet. Dan stak het blauw fluwelen gilet scherp af tegen de brutale wijnrode braguette, of piepte de jongeheer in zachte witte suède gehuld puntig uit de met bont afgezette violette cape. De uitspraak “Nieuwe trui? Nee, nieuwe lul”, waarmee de schrijver meesmuilend de aandacht op zijn vormgevormde delen trachtte te vestigen, was destijds niet aan de orde. Het was in één oogopslag volstrekt duidelijk wat er aan de hand was: een nieuwe braguette. Het spel kon beginnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *