Digitale fotodocumentatie voor Restauratoren

In een prachtig pand aan de Van Diemenstraat in Amsterdam is Werkgebouw Het Veem gevestigd. Het Veem is een eeuw geleden gebouwd als pakhuis voor luxe goederen uit de Nederlandse koloniën. Koffie, thee, tabak en cacao werden hier als stukgoed overgeslagen. Het Veem biedt nu werkruimte aan ondernemers die het ideële en het zakelijke willen combineren. De gebruikers van Het Veem zijn kleine bedrijven en kunstenaars. Het Veem is te bezichtigen tijdens Open Monumentendag op 11 & 12 september a.s.

In het Veem zijn 2 restauratieateliers gevestigd van restauratoren die hun opleiding bij het ICN (Opleiding Restauratoren) hebben gehad.  Een atelier is van Fotorestaurator Clara von Waldthausen (afgestudeerd in 2000). Clara streeft ernaar kennis en de van preventief conserveren en de restauratie van fotocollecties in te bevorderen. Vanuit haar atelier werkt  ze voor musea, archieven en instellingen die geen fotorestaurator in dienst hebben of die specialistisch advies zoeken.

Clara is jarenlang docent geweest van cursussen die door het werden georganiseerd. In haar eigen atelier heeft ze deze activiteiten voortgezet. Het FRA (Foto Restauratie Atelier) organiseert regelmatig workshops. Voor groepen of instellingen met specifieke wensen leveren ze  cursussen op maat. Ook verzorgen ze trainingen als onderdeel van een adviestraject of een project.

De eerst volgende workshop is op 13 & 14 september 2010: Digitale fotodocumentatie voor Restauratoren. Volgens de ethische code van o.a. Restauratoren dient de restaurator fotodocumentatie te maken van voor, tijdens en na een behandeling / restauratie. In het verleden werd deze fotodocumentatie gedaan met een analoge camera. Het komt vaker voor dat de restaurator de overstap maakt naar het fotograferen met een digitale camera. Deze laat zien wat een restaurator nodig heeft om verantwoorde digitale fotodocumentatie te maken en deze veilig te bewaren. De camera, de targets, het licht en het bewaren van het digitale bestand komen allemaal aanbod. Elke deelnemer krijgt als ondersteuning van de cursus de in 2009 uitgegeven van de American Institute of Conservation (AIC) The AIC Guide to Digital Photography. Ook deels online als pdf.

Het andere atelier is van de meubelrestauratoren Jurjen Creman (afgestudeerd in 1987)  en Jan Paul Folkers (afgestudeerd in 1984). Jan Paul restaureert alle soorten meubelen tot en met de 19e-eeuw. Zijn  passie ligt bij de Franse meubelen uit de 18e-eeuw. Marqueterie, meubelen met inlegwerk van bijzondere houtsoorten, schildpad, ivoor en metaal, is een van zijn specialisaties. Jurjen heeft een grote voorliefde voor de meubelen uit de 20e eeuw en met name voor het werk van Gerrit Rietveld. Misschien schrijf ik in een ander nog eens meer over de activiteiten van deze restauratoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *