Wat te lezen op vakantie?

Helene Nolthenius, Moord in Toscane
Helene Nolthenius, Moord in Toscane

De vakantie nadert. Het aantal tentharingen wordt gecontroleerd, inentingen gehaald en er worden nieuwe veters in de wandelschoenen geregen. En dan niet te vergeten: wat gaat er mee aan ? Als ik in mijn eigen boekenkast loop verbaas ik me over de vele die een ‘kunstzinnig’ thema hebben. Ze gaan over het (geromantiseerde) leven van een kunstenaar, hebben een bestaande stad als achtergrond of spelen zich af in een museum, of zijn een combinatie daarvan. Ik doe een aantal suggesties.

Simon Vestdijk, Het vijfde zegel, waarin tegen de achtergrond van het 16de-eeuwse Toledo de schilder El Greco zijn vreemd gekleurde bijbelscenes aan Philips de Tweede aanbiedt. Ze wekken met hun transcendente sfeer de achterdocht op van de harde Spaanse inquisitie. Kunst. Liefde. Bigamie. En angst. Angst voor de spionnen van de kerk en de koning. Nog zo’n klassieker met minder suspens, maar wel met een prachtige inkijk in de wondere wereld van Hieronymus Bosch: Moergrobben van Theun de Vries.

Voor wie een stedentrip naar Barcelona gaat maken die neme George Orwell, Saluut aan Catalonië mee. U loopt met Orwell aan de vooravond van de Spaanse burgeroorlog (waarin hij aan de zijde van de tegenstanders van Franco zou vechten) over de Ramblas en neemt een zijstraatje naar een kerk waarvan de gevel is verzengd met vele kogelgaten. Het zijn de smartelijke getuigen van de moord op honderden Spaanse geestelijken. Het communistische ‘gelijk’ had ook zijn zwarte zijde. Gaat u naar Florence stop dan Luc Verhuyck, Anekdotische reisgids voor Florence in uw rugzak. Ga naar het Engelse kerkhof wat als een rotonde te midden van een gierend drukke autoweg ligt of bezoek de uitgestorven opgezette dieren in een piepklein museum dat naast het immense Palazzo Pitti staat. Uw reisgezellen zullen u dankbaar zijn.

Als u in Nederland blijft lees dan eens Gary Schwarz wiens thriller Dutch Kills Amsterdam van een heel andere kant laat zien. Kunsthandel en erotiek blijken goed samen te gaan. Of het verfilmde Girl with a pearl earring van Tracy Chevalier die mij voor het eerst deed beseffen dat het zo donker was in het huis van Vermeer.  Avonturen met Titia van Simon Vestdijk en Henriëtte van Eyk dat zich in het Rijksmuseum afspeelt evenals het kinderboek Pip de rattenvanger van het Rijksmuseum van Lydia Rood. Voor Kampen en omstreken: Thea Beckmann, De Stomme van Kampen over Hendrick Avercamp wiens dappere moeder haar eerstgeboren, doofstomme, zoon, dezelfde kansen wilde bieden als zijn broers en zusjes. Het lukte haar!

Dan, ik kan er uw koffer mee vullen, neemt u een detective mee. Dan Brown, De Da Vinci code heeft iedereen gelezen, die blijft thuis. Maar wat dacht u van Donna Leon? Pak een kaartje van Venetië en volg de paden van ‘commissario’ Guido Brunetti. Begin wel bij het eerste deel want de personages ontwikkelen zich. Datzelfde geldt voor Steven Saylor die het oude Rome doet herleven met Gordianus de Vinder, een privé-detective ‘avant la lettre’. Menig ingewikkelde zaak lost hij op, met op de achtergrond zijn slimme echtgenote, Bethesda, een vrijgekochte Egyptische slavin die verrukkelijk kan koken en vrijen. Ik blijf in het mooie Italiaanse land, en wel in 14de-eeuwse Toscane: Helene Nolthenius die de monnik-detective Lapo Mosca te maken laat krijgen met lustmoorden, incest en lage instincten. En dan, een halve eeuw later, het verstilde Het woud der verwachting van Hella Haasse dat gaat over het leven van Charles d’Orleans. Politieke intriges, bloederige veldslagen, zijn dwalingen op het pad van de liefde en zijn eenzame opsluiting in Engeland.

Het mooie van de oudere is, vind ik, dat het zo veel langzamer leest. Het snelle zap gedrag van ons huidige leven is deze boeken vreemd. U rust er meer van uit dan van menig eigentijds boek.

Tot slot, wat heet, want ik kan nog tassen vullen, een van mijn favorieten: Ken Follet, The pillars of the earth vertaald als De kathedralenbouwers, over de lotgevallen van de Engelse kathedralenbouwer uit de 13de eeuw. De romaanse bouwstijl gaat plaats maken voor de gotiek. Maar tegen welke prijs? Spannend van begin tot eind.
Laat de aswolk maar komen…Ongetwijfeld kan deze korte opsomming gevolgd worden door andere interessante boeken met ons vakgebied als onderwerp. Wie volgt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *