Welk kunstwerk is dit? We hebben een 2de winnaar!

De eeuwige roem gaat dit keer naar Yuri van der Linden. Het betrof inderdaad ‘Stilleven met vergulde bokaal’ van Willem Claesz Heda (1594-1680), die het in 1635 schilderde.

Het hangt in het Rijksmuseum. In het ‘Bulletin van het Rijksmuseum’ (jrg 37, nr. 3) wordt vermeld dat Heda van het schilderen van stillevens zijn specialiteit heeft gemaakt en dat hij zich vooral toelegde op de weergave van moeilijke reflecties. De moeilijkheidsgraad van het perspectief  in dit werk zal Heda hebben geboeid en bij zijn tijdgenoten bewondering hebben afgedwongen. Het betreft vooral de opvallende spiegelingen van het kruiskozijn in de roemer en in het gegraveerde oppervlak van het zoutvat, evenals de reflectie van de vergulde bokaal in de tinnen kan of de verzameling lichtpuntjes in het messenheft. Het meesterschap toont zich ook in de glanzing van de korst van het broodje.

De plaatst van alle voorwerpen (een compositie met een strenge diagonaal voor een strakke neutrale achtergrond) is zorgvuldig bepaald met als doel een ritme van schaduwen te creëren of een tegenstelling in de wijze van stofweergave te benadrukken.

In het hele oeuvre van Willem Claesz is dit één van de meest monumentale stukken en wordt omschreven als ‘voorbeeldig in de koelte van de tonaliteit en in de strakke discipline van de compositie’.

Ik heb hier niets aan toe te voegen, behalve misschien dat de door S. Rutten geprezen impressiefoto van mijn eigen hand is en nog nooit in een tentoonstelling heeft gehangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *