Welk kunstwerk is dit? deel 3

Welk kunstwerk is dit? deel 3

Eigenlijk loopt het oesterseizoen op z’n eind; in de paaitijd, tussen mei en augustus, worden de diertjes melkig en daar is niet iedereen van gediend. In Zeeland zijn er in deze periode geen ‘platte’ oesters te krijgen. Maar de industrie heeft een oplossing gevonden en kweekt ook geslachtsloze oesters. Zeeuwse creuses zijn daardoor het hele jaar door verkrijgbaar.

Dat eten van de oester in de maanden met een ‘r’, is overigens van oorsprong niet vanwege de paaitijd, of omdat ze in die tijd (de koude maanden) minder snel zouden bederven. Er wordt wel beweerd dat het te maken heeft met overbevissing in de 17de eeuw, toen oesters door arm en rijk werden gegeten en Franse vissers tonnen uit de Noordzee visten, waardoor deze uitgeput raakte. Dit had tot gevolg dat Lodewijk XV in 1759 verordende dat er tussen 1 april en 30 oktober geen oesters mochten worden opgevist. Omdat hij schaars werd, verdween ‘ie als volksvoedsel en werd het een delicatesse.

Het is alom bekend dat oesters ook als een afrodisiacum worden beschouwd. Casanova lustte er in ieder geval wel pap van en kon ze met 50 tegelijk verorberen. Mogelijk zou het hoge zinkgehalte in het zeedier de zaadproductie van de man bevorderen. Naast zink, zit er ook veel magnesium in en dat samen zorgt er ook nog eens voor dat oesters goed zijn bij verkoudheid. En laten ze nou ook nog eens calorie- en cholesterolarm zijn.

Niet iedereen houdt van zo’n rauw, zilt, week en glibberig beest dat je niet zomaar door de keel moet laten glijden, maar waar je ook nog even lekker op kauwen moet. Gelukkig zijn er genoeg bereidingen van oesters te bedenken, waarbij consistentie en smaak heel anders worden.

Een kunstwerk heeft mij geïnspireerd tot een voorafje met deze gezonde bommetjes. Ik heb er ook nog wat spinazie bij gedaan, al berust de claim van het hoge ijzergehalte hiervan op een rekenfout, helaas.

Wie raad welke kunstwerk het is en waar het te bewonderen is? Morgen een fotografische hint, waar ik zelf best trots op ben.  Voor de bereiding kun je kijken op mijn blog

Voorgerecht voor 4 personen (of voor 2, als je lekkerbek bent, of verkouden of…)

12 oesters (no. 2)

50 ml witte wijn

1 tl zout

1 citroen

40 gram oud brood of paneermeel

40 gram boter

250 gram spinazie

snufje nootmuskaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *