mijn.ICN.bibliotheek (03)

Ik ben
Martine Posthuma de Boer (33), Minor student UvA. Nog geen specialisatie. Interesses gaan uit naar historische binnenruimten, textiel en moderne en hedendaagse kunst

Op het spoor
Mijn begon met een studie Kunstgeschiedenis in Utrecht, specialisatie moderne kunst. Daarna, vanaf 2002, ben ik bij Mediamatic gaan werken, nu parttime. Ik ben daar in de wereld van digitale en cultuur gerold. Zijdelings ook mediakunst, dus meer in de richting van mediastudies. In die lijn heb ik van alles gedaan. Ik ben vooral bezig met effecten van digitale media op musea en cultureel erfgoed. Hoe kun je daar slim gebruik van maken en wat verandert dat aan je praktijk.
Restauratie heeft me altijd geboeid, vooral het ambachtelijke. De combinatie met (scheikundige) onderzoek, maakt het spannend voor mij.
ICN was voor mij aanvankelijk een instituut dat vooral bezig is met het aanschaffen van kunst en de BKR. In mijn werk kwam ICN al eens in beeld bij een cursus kunstbeleid.

Wat de bibliotheek voor mij betekent
Vanaf mijn eerste studie ben ik meer en meer vertrouwd geraakt met digitale media. Daarnaast bestaat voor mij nog duidelijk het beeld van de bibliotheek, als een plek waar je heel veel kunt vinden. Ook wetend dat nog lang niet alle informatie digitaal beschikbaar is. Het is echt superhandig dat je in de bibliotheek van ICN, alles over restauratie bij elkaar hebt staan!

Hoe ik de bibliotheek gebruik
De bibliotheek is voor mij de plek waar ik bijna al mijn informatie vandaan haal. Hoewel ik vaak moeite heb met het hanteren van de (web)catalogus, begint mijn zoektocht meestal thuis. Eenmaal ter plaatse vind ik nieuwe aanknopingspunten door vragen te stellen, of via verwijzingen etc. Daarnaast is het soms een ontmoetingsplaats. Als je dan toch bekenden ziet, haak je vaak snel even aan over een onderwerp.
Daarbij ben ik nog in de beginfase van mijn studie. Als ik straks ben gespecialiseerd, ga ik de bibliotheek waarschijnlijk anders, meer intensief gebruiken.

Opzienbarend
Tja, ik heb niet direct iets bij de hand, waarvan ik denk dat ik het hier moet delen. Maar een biedt mij altijd de mogelijkheid om alsnog wat input te leveren. Toch?

Mijn verwachtingen van de dienstverlening in de toekomst
Ik zou het fijn vinden als het zoeksysteem eenvoudiger zou worden. Het verbaasd me soms als je helemaal niets kunt vinden op een keyword waarvan je zeker weet dat het iets moet opleveren. Of de tendens is dat je héél veel vind of héél weinig. Er lijkt dan geen tussenweg te bestaan. Op de ICN website vind ik vaak wel onderwerpen met een gelieerde context. De catalogus zou ook zo moeten werken.
Ik hoop natuurlijk heel erg, dat deze bibliotheek in Amsterdam kan blijven, het liefst nog in de opleiding. Ik neem daarbij aan, dat juist de studenten een belangrijke groep vormen binnen de bezoekerspopulatie.

Mijn keukentafel/nachtkastje/favoriete uitstapjes
Momenteel ben ik, op dvd, aan het kijken naar The Tudors. Een verslavende ‘historische soap’ over het leven van Koning Henri VIII, de Engelse vorst die heerste in de periode 1509 – 1547, het leven met zijn zes vrouwen, intirges op het hof, relaties met Frankrijk, Spanje en Portugal, de rol van de kerk. Ook over de positie van vrouwen daarin, die als een soort handelswaar worden uitgehuwelijkt. Prachtig gemaakt en boeiend om naar te kijken.
Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit van auteur Dave Eggers heb ik even terzijde gelegd, te aangrijpend.
Een website waar ik graag de aandacht op wil vestigen is Future Vintage. Een radioshow met te gekke muziek van uiteenlopende genres, en interviews met leuke en inspirerende gasten.

Stokje
Ik zou het leuk vinden om Jonathan Gration aan het woord te horen in deze rubriek.

Dit is de vierde aflevering van de blogrubriek mijn.ICN.bibliotheek, over en van het ICN Informatiecentrum .  Twee-tot-drie-wekelijks komt een bezoeker aan het woord over eigen bevindingen met zijn/haar mijn.ICN.bibliotheek.

Reacties en suggesties zijn van harte welkom.

ICN Informatiecentrum
Roland Huguenin
roland.huguenin@icn.nl of info@icn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *