ICN collectie in de residentie Stockholm

De laatste gezamenlijke activiteit van de NMV studiereis, sectie Publiek & Presentatie was een discussie met de collega’s van de Zweedse op de Nederlandse Ambassade in Stockholm.

In vier groepjes hebben informatie uitgewisseld en gepraat over de onderwerpen die ons bezig houden: het publieksbereik, de educatieve projecten, marketing verschillen, programma’s voor bejaarden, de exploitatie van de winkel, de kwaliteit van de Zweedse museumrestaurants (heeeeel goed) en de organisatiestructuren in de musea. Na afloop was er een borrel met de ambassadeur in zijn Residentie.

Het was een heel geanimeerde borrel en ik heb vooral ook de ICN collectie die daar hangt bekeken en gefotografeerd. 33 objecten zijn er in bruikleen: stoelen, schilderijen, kasten, een spiegel en een tafel. Het is een sfeervol geheel dat recht doet aan het uitgangspunt dat een residentie de Nederlandse kunst en cultuur uitdraagt.

Willem I, prins van Oranje van Michiel van Miereveld hangt in de hal, samen met het  portret (niet uit de ICN collectie) van de eerste bewoner, de zakenman  Louis de Geer (1587-1652). In de zit- en ontvangstkamer hangen van P.G. van Os, P.P.J. Noel, J.F. Valois, en J. Esselens. In de eetkamer een grote d’Hondecoeter Hoenders in een park, een beetje een donker geheel daardoor. In de zijkamer een porseleinkast vol met Delfts blauw en prachtig schilderij van de J.A. de Jonge Vrouw en kind op het strand.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *