Design overal

In  Helsinki  is op elke straathoek design te zien. Tijdens de NMV studiereis van de sectie Publiek en Presentatie staat de dinsdag in het teken van het Finse design. We bekeken  de Marimekko en Iittala winkels.  Een ander bekend Fins merk is Fiskars, mooi tuin- en keukengereedschap.  Iittala is de nieuwe naam voor Arabia. Aan de rand van Helsinki ligt in de wijk Arabia het Arabia Museum (mét dé  ‘outlet store’). Het museum geeft in een traditionele vitrine opstelling een overzicht van alle Arabia ontwerpen. Zelf verzamel ik, voornamelijk via Marktplaats, het  jaren 50 servies Arabia Kilta, ontworpen door Kaj Franck (1911- 1961). Hij wordt beschouwd als het geweten van de Finse ontwerpers. Zijn ontwerpen zijn eenvoudig met alleen essentiële vormen. In het museum zag ik ook de rieten draagconstructies van  sommige serviesonderdelen die meestal niet bewaard zijn gebleven.

We bezochten ook het Design Museum. Hoofd educatie Leena Svinhufvud vertelde over de design & eductie, bijvoorbeeld over de het project Fantasie Design in Community waarbij de ontwerpen van kinderen  in het museum getoond worden en ook door fabrieken worden uitgevoerd. Verder vertelde ze over de  samenwerking met ontwerpers en het samengaan met het architectuur museum. De focus van de educatie ligt op de vaste presentatie. Dat is mooi omdat de programma’s dan altijd uitgevoerd kunnen worden. Deze vaste presentatie viel mij wat tegen: een sterk veroudert jaren 80 (?) design.  Op de website ziet het er mooier uit dan in het echt. Het museum was ook voor het grootste deel gesloten in verband met de opbouw van nieuwe tentoonstellingen. Jammer dus maar er werd wel van alles voorbereid ten behoeve van World Design Capital 2012 Helsinki.

In Stockholm waren de designtentoonstellingen wel mooi en spannend. Mijn favoriete museum daar is het  Nordiska Museet. Wat design betreft kan ik de tentoonstellingen Power of Fashion en Livstycket en de vaste presentatie Interiors (Swedisch interior design 1870 to 2000) aanbevelen.

Ook het Nationalmuseum heeft een mooie vaste opstelling Scandinavian Design Classics. De meest bijzondere tentoonstelling hier is echter Work in progress: The Museum in a New Light. Deze kleine tentoonstelling gaat over het experimenteren met licht en de rol die licht speelt in een museum en in een tentoonstelling. ‘Work in Progress is a project to study how Nationalmuseum’s collections can best be displayed in a renovated building. To begin with, we are showing works from the sculpture collection on the theme of light and movement. We shall be changing and developing the exhibition over time’.

Triton ingepakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *