Stuc!

De lekkerste koffie drink ik in Den Haag in La Mano Maestra, gelegen aan het Noordeinde 138b. Bovendien serveren ze er ook nog eens taart van Taart van m’n tante, een bekend adres in de Amsterdamse Pijp, dus als ik eens in Den Haag ben en trek heb ik lekkere koffie én lekkere taart, dan weet ik het wel! En als klap op de vuurpijl hebben ze achterin de zaak nog een schitterend stucplafond, waar ik dan ook graag onder ga zitten om het eens rustig te kunnen bekijken. En mocht deze koffiezaak gesloten zijn, een paar huizen verderop zit Pizzahut met minstens zo’n fraai plafond.
Beide plafonds behoren tot het Huis Fagel, gebouwd voor François Fagel (1659-1746), en zijn uitgevoerd naar ontwerp van Daniël Marot. Toen het huis eigendom werd van de Kroon, is het ten behoeve van de inrichting van het Paleis Lange Voorhout grotendeels leeggehaald, met uitzondering dus van de twee hierboven genoemde plafonds. Ze behoren wat mij betreft tot de mooiste en tegelijkertijd meest toegankelijke stucplafonds van Nederland. Ik hoop ooit nog eens een artikel te schrijven over dit huis en de verspreide interieuronderdelen. Afgelopen maand werd er op de website van het Koninklijk huis een virtuele tentoonstelling geopend over de Koepel van Fagel die thans in de tuin staat van Paleis Noordeinde, maar die ooit tevens onderdeel uitmaakte van het huis Fagel.

Het instandhoudingssymposium dat op 21 april jl. plaats vond in het KIT, en georganiseerd door de collega’s van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), was gewijd aan stuc- en pleisterwerk. Helaas was ik niet in de gelegenheid om het bij te wonen, maar gelukkig verscheen tegelijkertijd bij uitgeverij Waanders een imposante bundel (ruim 500 pagina’s!) met daarin een groot aantal artikelen van specialisten op dit gebied. Het vormt, letterlijk en figuurlijk, een waardige tegenhanger van de bundel Over de vloer : met voeten getreden erfgoed die vorig jaar verscheen en die geheel aan de vloer is gewijd.
Het aantal publicaties over het Nederlandse plafond is op de vingers van één hand te tellen. Naast het overzicht Plafonds in Nederland 1300-1800 van I.M. Breedveldt Boer verschenen er nog twee specifiek gewijd aan stucplafonds: Italiaans stucwerk in Den Haag en Leiden 1700-1800 van Gemke Jager en het standaardwerk uit 1993, tevens proefschrift: Stucwerk in het Nederlandse woonhuis, uit de 17e en 18e eeuw : een naar het materiaalgebruik, de vormgeving en verspreiding van stucwerk uit de 17e en 18e eeuw in het Nederlandse woonhuis van Wijnand Freling.
De nu verschenen bundel vormt dus een welkome aanvulling op het nog smalle plankje over dit onderwerp. De artikelen in de bundel worden telkens afgewisseld met een katern met afbeeldingen, waarin vele fraaie voorbeelden van (voornamelijk) Nederlands stucwerk staan afgebeeld. Helaas komt het plafond in La Mano Maestra er niet in voor, maar het andere plafond is wél afgebeeld. Een recensie van deze bundel hoop ik op de korte termijn op Librarything.nl te publiceren. Ik feliciteer de collega’s van de RCE met het verschijnen van deze bundel, en zie reikhalzend uit naar het volgende én de bijbehorende publicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *