Nieuwe weblog Van Goghs atelierpraktijk

Het baanbrekende onderzoek van het Van Gogh Museum, ICN en Shell is vanaf vandaag te volgen via een nieuwe, speciaal ontwikkelde webblog www.vangoghsatelierpraktijk.nl. Kunsthistorici, onderzoekers en restauratoren laten zien welke vragen ze stellen, welke technieken ze gebruiken en welke antwoorden dat oplevert.
De vragen die bij dit onderzoek gesteld worden zijn bijvoorbeeld: Liet Vincent zich beinvloeden door zijn kunstenaarsvrienden? Gebruikten ze dezelfde materialen en technieken? Welke handboeken waren zijn inspiratiebron? Welke tentoonstellingen bezocht hij? Welke papiersoorten gebruikte Van Gogh en hoe gangbaar waren deze? Gebruikte Van Gogh dezelfde inkt bij het tekenen en brieven schrijven? Wanneer signeerde Van Gogh een tekening? Kocht hij doek van de rol of standaardformaat? Hoe beinvloed de soort en kleur grondering de uiteindelijke verschijningsvorm van een schilderij? Antwoorden zullen dus steeds op het blog verschijnen: kijken en begrijpen is het motto van het onderzoek én het blog. De komende 2 maanden zal er geblogd worden over de Hollandse tijd van Van Gogh (1881-1885). Later komt ook zijn Franse periode aan bod.
Het heeft mij wel even tijd gekost om te begrijpen welke onderzoeksmethoden er worden gebruikt bij kunsttechnologisch onderzoek. Het is een stuk makkelijker als je in een laboratorium naast een apparaat staat en met een onderzoeker kan praten. Dat is helaas niet voor iedereen mogelijk maar deze nieuwe blog wil wel graag duidelijkheid geven in ‘gewone’ taal en filmpjes toevoegen over de onderzoektechnieken. De FTIR (Fourier Transform Infrared Spectrometer) bijvoorbeeld, een Infrarood Absorptie Spectrometer. Het is een veel toegepaste methode voor de identificatie van organische en sommige anorganische componenten. Maar wat doet het dan precies en wat meet je en hoe kun je de gegevens anaylyseren? Volg voor deze en andere gebruikte onderzoekstechnieken het nieuwe blog of neem vast een kijkje op: http://www.icn.nl/nl/kenniscentrum/onderzoeksmethoden/ of op de website van het Van Gogh Museum.
Geef een reactie