Conservering en restauratie van hedendaagse kunst centraal

Deze week hebben we het 1e  persbericht over het  internationale symposium Contemporary Art: Who Cares? verzonden. Inschrijven voor het symposium (9, 10 en 11 juni 2010)  is niet meer mogelijk, er zijn inmiddels 550 aanmeldingen en een lange wachtlijst. Het persbericht is verstuurd omdat we ook een bredere bekendheid willen geven aan de nieuwe ontwikkelingen, de conservering en restauratie van én aan de uitdagingen waarvoor professionals in dit vakgebied staan. Voor journalisten zijn dus nog enkele plekken beschikbaar én ze krijgen de mogelijkheid om de VIP’s te interviewen.

Joost Zwagerman, schrijver van het boekenweek geschenk 2010 Duel, zal het symposium openen.  Misschien komen we dan pas te weten wie de Emma Duiker is uit het boek?  Lees nog even Wie is Wie en geef suggesties!

Het symposium wordt georganiseerd door de Stichting Behoud Moderne Kunst (), het Instituut Collectie Nederland (ICN) en de Universiteit van Amsterdam (). Het persteam bestaat uit medewerkers van deze 3 organisaties én de  voorlichter van het Stedelijk Museum Amsterdam.  Met z’n 5-en gaan we ervoor zorgen dat een breder publiek te weten kan komen wat  je met een rottende haai op sterk water doet.  Hoe je een performance documenteert die volgens de kunstenaar niet gedocumenteerd mag worden. En wat je een restaurator doet als er purschuim afbreekt van een installatie.  De 3 dagen van het symposium – met actuele onderwerpen en praktijkvoorbeelden – volgen de levensloop van een kunstwerk: de artistieke productie, het beheer & behoud en de presentatie & het publiek.

Vorig weekend was ik in het in Gent en daar hing een prachtige gigantische roze worm in de lucht, gemaakt van purschuim en nylon met dik ijzerdraad bij elkaar gehouden. Een kunstwerk van Tamara Van San (The Wandering Tuba Method). Hoe zou dat er over 10 jaar uitzien? En moet daar nu al wat aan gedaan worden? Wat vindt de kunstenaar er zelf van? Ik ben benieuwd of dit ook een van de ‘case studies’ is die tijdens het symposium aan de orde zal komen.

Het volgende persbericht (eind mei) zal gaan over enkele ‘case studies’. Ook hier zal ik jullie op de hoogte houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *