mijn.ICN.bibliotheek (02)

Ik ben
Nicolas Verhulst (26), student Master 2 restauratiekunde aan de UvA. Mijn specialisatie is keramiek, glas en steenachtige materialen.

Op het spoor
Nadat mijn opleiding Kunstwetenschappen aan de K.U. Leuven was afgerond, wilde ik naast het doen van theoretisch onderzoek meer praktisch aan de slag gaan. Bij de Restauratie-opleiding aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen kreeg ik het advies om in Amsterdam te gaan kijken, omdat de opleiding daar veel breder is opgezet. Toen ik bij de begon kwam ik vrijwel direct in aanraking met het ICN. Op dit moment ben ik de enige student die zich toelegt op  en aanverwante materialen. Deze specialisatie is binnen de opleiding sterk in ontwikkeling. Mijn toekomst hangt ondermeer af van de kennis die ik opdoe tijdens mijn opleiding en mijn ervaringen in de praktijk.

Wat de voor mij betekent
De van de UvA, de UB en het KHI, zijn onvergelijkbaar met die van ICN. Het ‘open rek’ concept van de ICN- is echt ideaal. Er is weinig tot geen overlap tussen UB, KHI en ICN. Ze werken eerder complementair. De bibliotheek van ICN helpt mij duiding te geven binnen mijn discipline. Wat kan ik leren over als materiaal en toegepast in bouwkunst, decoratie, beeldhouwwerk, sculpturen enz. enz. Mijn referentiekaders liggen duidelijk in de van ICN. Hier kan ik me heel systematisch verdiepen per materiaal of onderwerp.

Hoe ik de gebruik
Op basis van een onderwerp of probleem, zoek ik mijn literatuur bijeen aan de hand van  trefwoorden, titels en auteurs. Ik begin allereerst vanuit de bibliotheekcatalogus van ICN. Vervolgens ontstaat als vanzelf een sneeuwbaleffect via de literatuurverwijzingen die ik dan vind. Ik betrek ook JSTOR en Science Direct in mijn zoekfase. Dankzij de UvA zijn deze kanalen thuis beschikbaar via mijn VPN-account (virtueel particulier netwerk). Na scannen en analyseren van het gevonden materiaal, werk ik toe naar een goede synthese.

Opzienbarend
Ik wijs graag op enkele goede bronnen waar ik vaak gebruik van maak. Voor mij een nutig handboek is ICOMOS-ISCS Illustrated glossary on tone deterioration patterns. Handige linken naar verschillende instituten, verenigingen, materialen, restauratoren, enz., voornamelijk in België, zijn te vinden op 2link, de Vlaamse pendant van Startpagina. Wel een aanrader voor sculptuur in de lage landen is LowCountriesSculpture. Ook vermeldenswaardig is deze website waar ik veel korte artikeltjes vind over restauratie.
Enkele van mijn persoonlijke inspiratiebronnen zijn The shelter drawings van Henri Moore, tekeningen in waskrijt gemaakt in de Londense metro tijdens luchtaanvallen in W.O. II, te zien in de Tate Gallery. Een andere favoriet is ‘ De verwoeste stad’  van Zadkine in Rotterdam. Iconografische thema’s die mij bijzonder aanspreken vind je o.a. terug in het werk van Rodin, Picasso en Peter Paul Rubens.

Mijn verwachtingen van de dienstverlening in de toekomst
Daar ben ik vrij duidelijk in: de die moet blijven in Amsterdam. Aangezien er naar mijn vermoeden anders een kink in de kabel komt tussen de informatiebron en de onderzoekers.

Op mijn keukentafel/nachtkastje
Naast studeren en uitgaan blijft niet veel tijd over om echt te lezen. Een favoriete titel is ‘The rough guide to climate change : the symptoms, the science, the solutions’ van Robert Henson. Dit geeft een overzicht van alle aspecten van de huidige klimaatveranderingen: symptomen, wetenschap, geschiedenis, debatten en oplossingen. Mooi vind ik ‘Tales of Mystery and Imagination’ van Edgar Allen Poe. Een persoonlijke aanrader is ‘Henry Moore on sculpture : a collection of the sculptor’s writings and spoken words’  edited and with an introduction by Philip James.
Verder kom ik graag in Paradiso en de Melkweg in Amsterdam, om voornamelijk rock en metal bands te gaan bekijken. Over muziek lees ik graag in tijdschriften als Aardschok en Mindview. In de FOCUS-Knack of Knack Weekend kan je heel wat terug vinden wat er zich zoal afspeelt op cultureel gebied. In HUMO staan vaak ook nog leuke interviews.

Stokje
Het zou leuk zijn om in deze rubriek Norman Tennent eens aan het woord te horen.

Dit is de derde aflevering van de blogrubriek mijn.ICN.bibliotheek, over en van het ICN Informatiecentrum .  Twee-tot-drie-wekelijks komt een bezoeker aan het woord over eigen bevindingen met zijn/haar mijn.ICN.bibliotheek.

Reacties en suggesties zijn van harte welkom.

ICN Informatiecentrum
Roland Huguenin
roland.huguenin@icn.nl of info@icn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *