Welk schilderij is dit? We hebben een winnaar!

Op het schilderij van Paul Gauguin (met excuses voor de slechte afbeelding) zien we een houten ovale schaal met nog enigszins groene sinaasappels. Aan de linkerkant liggen ook enkele citrusblaadjes, die waarschijnlijk bij het plukken aan het steeltje zijn blijven zitten. Op de voorgrond liggen een aantal groene en rode pepertjes, waarvan de soort erg moeilijk is te bepalen. Het lijken ‘madame jeanettes’ die onder veel andere benamingen bekend zijn en met name in het Caribische gebied groeien. Het zijn vrij hete en zeer geurige (waardoor ook smaakvolle) pepers.
Er zijn nog meer schilderijen van Gauguin bekend, waarop hij sinaasappels afbeeldde, maar deze stammen uit een andere periode. Bij dit werk horen de Tahitiaanse scenes met de wulpse tropische vrouwen die vaak de schaduw van opzoeken. Hierop zijn ook papajabomen afgebeeld, herkenbaar aan hun kale rechte stam.
De rauw gemarineerde vis uit het recept, is Tahiti niet vreemd. Er wordt veel vis gegeten. Het marineren is een methode om (in de warmte en bij gebrek aan een koelkast) de houdbaarheid te verlengen. De hete pepers werden in de tropen ook wel toegevoegd om een iets bedorven smaak te camoufleren. Bovendien ga je door het eten van de pepers zweten en dat koelt de huid weer. Maar vergeet niet dat ze ook echt smaak tevoegen.
Het originele schilderij van Gauguin is nog tot 6 juni te zien in de tentoonstelling ‘Paul Gauguin, de doorbraak naar moderniteit’ in het Van Gogh Museum. Floor Kok is de winnaar van deze spontane ‘quiz’. Over een gepaste prijs denk ik nog na, maar in ieder geval valt haar eeuwige roem als eerste winnaar ten deel.
Mochten jullie deze ‘rubriek’ op prijs stellen, dan houd ik me aanbevolen voor tips (liefst vergezeld van enige kunsthistorische informatie – en rechtenvrije afbeelding). Het lijkt mij, ter stimulering van het museum- of galeriebezoek, het leukst als er suggesties komen van kunstvoorwerpen (wat mij betreft beperken we ons niet alleen tot geschilderde werken) die (tijdelijk) in het openbaar getoond worden.
Kom maar op en eet smakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *