Nieuw Archief in Suriname

Afgelopen maandag is het nieuwe gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS) officieel geopend. Ruim 100 meter archiefstukken zijn daarbij door het Nationaal Archief overgedragen aan Suriname. Dat zijn 87 meter over de Eerste Algemene Volkstelling Suriname, ruim 12 meter notariële archieven en ruim 2 meter Doop-, Trouw- en .

De Surinaamse archieven zijn  Gemeenschappelijk van Nederland en Suriname. De archieven zijn jarenlang in Den Haag onder goede condities opgeslagen en ontsloten. Met de ingebruikname van dit nieuwe gebouw, een vernieuwde archiefwet in Suriname en training van het  archiefpersoneel kunnen de koloniale archieven nu terugkeren. In de komende jaren zal nog 800 meter archief terugkeren naar Suriname.

Eén van de gezamenlijke projecten van het en het Instituut Collectie Nederland is de ‘ behoudsmedewerkers Suriname’. Vanmorgen is de coördinator van deze Bernadette van Beek (ook actief in Collectiewacht Gelderland) naar Suriname vertrokken om de laatste puntjes op de i te zetten: met docenten in opleiding te spreken, de locatie en leslokalen in het nieuwe Archief in Suriname te bekijken, deelnemers te gaan werven en de planning door te nemen. De nieuwe training  gaat in het najaar van start. Twee docenten in opleiding van het NAS zullen in september naar Nederland komen voor de workshop ‘Klimaat: theorie en toepassing’ . Tijdens de workshop worden de vernieuwde richtlijnen voor het museale binnenklimaat uit de publicatie ‘Klimaatwerk’ toegelicht en toegepast. Speciale aandacht gaat uit naar onderwerpen als: hoe komt het binnenklimaat tot stand, waar verricht ik de metingen, is het gemeten binnenklimaat schadelijk voor mijn collectie, wat offer ik op als ik het klimaat voor de collectie wil verbeteren, hoe kunnen de risico’s op een verantwoorde wijze worden verlaagd? Om deze vragen te beantwoorden wordt ingegaan op relevante grootheden zoals de relatieve luchtvochtigheid, ruimtelijke en lokale temperatuur, absolute vochtigheid, dauwpunt, psychometrische kaart en klimaatdata van het KNMI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *