mijn.ICN.bibliotheek (01)

Ik ben
Tamara Venema (25),  student UvA Master 2 restauratiekunde (hout en meubelrestauratie)

Op het spoor
Mijn studie begon op de Reinwardt Academie. Toen daar voor mij, nu ca. 8 jaar geleden, het onderdeel conservering aan bod kwam, heb ik de ICN-bibliotheek ontdekt. Vanaf mijn huidige studie kom ik veelvuldig over de vloer bij ICN, ook voor ‘themadagen’ en ‘lunchlezingen’.

Wat de bibliotheek voor mij betekent
Het is de enige bibliotheek in NL die zó compleet en gespecialiseerd is op het gebied van restauratie en conservering. Alles wat ik nodig heb is hier aanwezig. De goede en persoonlijke service die jullie aanbieden is uniek en onvergelijkbaar. De bibliotheek is ook een ontmoetingsplaats voor mij. De meeste bezoekers ken ik en het is vaak handig om elkaar even aan te kunnen spreken over een knelpuntje of om kennis met elkaar te delen.

Hoe ik de bibliotheek gebruik
De open opstelling en de fysieke toegankelijkheid van de boeken zijn voor mij onontbeerlijk. De studie heeft een vol programma. Mijn bezoeken aan de bibliotheek plan ik nauwkeurig in mijn pauzes en collegevrije dagen. Ik verzamel mijn informatie volgens een vast patroon. Eerst oriënteer ik me via de catalogus. Vervolgens exploreer ik mijn aanknopingspunten tussen de boeken. Na het scannen van de gevonden titels ga ik direct over tot het verwerken van gegevens. Daarnaast neem ik ook altijd boeken mee naar huis, die ik langer nodig heb.

Opzienbarend
Ik heb een alpha-achtergrond. Voor mij zijn veel chemische boeken best lastig om te lezen.
Scientific examination for the investigation of paintings : a handbook for conservator-restorers / ed. by Daniela Pinna, Monica Galeotti, Rocco Mazzeo is voor mij opzienbarend vanwege de helder beschreven technieken.
Ik verheug me erg op de Art Nouveau tentoonstelling in het Singermuseum, die ik nog wil zien.
Bijzonder en interessant is de zgn. Beuning kamer (1748) die momenteel wordt gerestaureerd door Reinier Klusener en Joost Hoving, in het depot van het RMA in Lelystad. Het gaat o.a. om een mahoniehouten lambrisering met prachtig houtsnijwerk.
Hoog in mijn persoonlijke top 10: The Ambassadors (1533) geschilderd door Hans Holbein the Younger, te bewonderen in The National Gallery in London (volg ook de links onderin de pagina)

Mijn verwachtingen van de dienstverlening in de toekomst
De berichten die ik hoor over de verhuizing van de bibliotheek naar Amersfoort vind ik verschrikkelijk. Voor de studenten is dit een rampzalige ontwikkeling. We hebben een erg vol rooster en willen onze vrije uurtjes goed benutten. Ik ben bang dat velen zullen afhaken. Bezoeken aan bijvoorbeeld de RMA-bibliotheek zijn tijdrovend. Je schaamt je bijna als je een daar aangevraagd boek toch niet kunt gebruiken.
Ik ben vrij traditioneel en ambachtelijk ingesteld en zet vaak vraagtekens bij alle moderne ontwikkelingen. Al die nieuwe media… Ik heb als student vaak weinig geld te besteden en ik kan het me niet veroorloven om al die ‘high’ ‘tech’ te bezitten. Er gaat niets boven een plank goed gerangschikte boeken. Dat is veel tastbaarder en uiteindelijk ook sneller.

Op mijn keukentafel/nachtkastje
Naast werk aan mijn scriptie kom ik niet erg toe aan ‘ander’ leesvoer. Er is altijd een stapeltje waar ik simultaan doorheen ga. Nu zijn dat o.a. I.M. van Connie Palmen, Watchmen (graphic novel van Alan Moore en Dave Gibbons) en The whisperers van Orlando Figes, waarin het Rusland ten tijde van Stalin aan de orde komt; voor mij een fascinerend onderwerp. Mijn persoonlijk voorliefde gaat uit naar de werken van Charlotte en Emily Brönte.

Dit is de tweede aflevering van een blogrubriek over en van het ICN Informatiecentrum .  Tweewekelijks komt een bezoeker (v/m) aan het woord over eigen bevindingen met zijn/haar.ICN.bibliotheek

Reacties en suggesties zijn van harte welkom.

ICN Informatiecentrum
Roland Huguenin
info@icn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *