Amsterdamse Museumcontacten

35 leden van de Vereniniging Museumcontact Amsterdam kwamen op woensdagmiddag bij   elkaar om gezamenlijk de 150 jaar Max Havelaar Het is geen roman, ’t is een  aanklacht! te bekijken. Deze roman uit 1860 gaat over uitbuiting, corruptie en de manier waarop Nederland in zijn kolonie regeerde en de misstanden die dat veroorzaakte.  Het topstuk van de tentoonstelling is het manuscript van het van Multatuli.  Directeur van UvA Bijzondere Collecties, Steph Scholten,  vertelde dat er een verzoek  bij UNESCO is gedaan om dit op te nemen in de Memory of the World register. Nederlandse stukken in dit register zijn het Dagboek van Anne Frank en de VOC archieven.  De roman is een belangrijk werk in de Nederlandse literatuur en opgenomen in de canon.  Bij de opening van de tentoonstelling verscheen er een artikel in de NRC over hoe Multatuli voortleeft in Rangkasbitung (de hoofdstad van het district Lebak) met de Aula Multatuli en de Jalan Multatuli.

Tijdens het bezoek werd er kritisch en bevlogen gesproken over de manier van exposeren, de samenwerkingsverbanden, de leesbaarheid van de roman en de sfeer van de  tentoonstelling. Allerlei nieuwtje werden uitgewisseld. Zo hoorde ik  dat Tropenmuseum junior heeft meegewerkt aan Villa Zapakara Paramaribo, Suriname. Dit is een recent geopend kindermuseum met als eerste tentoonstelling  ‘Paleisgeheimen’, over de Ashanti-cultuur in Ghana. Sinds de opening van het kindermuseum in november 2009 hebben al 2000 kinderen de tentoonstelling bezocht.  De actualiteit van het Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoed van Indonesië, Suriname, Ghana en Nederland kwamen hier zomaar op een warme lentemiddag bij elkaar.

De Vereniging MuseumContacten Amsterdam is een netwerk van collega’s die werkzaam zijn in Amsterdamse musea. Doel van de vereniging is collega’s met elkaar in contact brengen door het organiseren van uitstapjes naar nieuwe ‘dingen’ en in informele sfeer van gedachte te wisselen en kennis te maken met nieuwe collega’s. In het bestuur zitten Herman van Gessel (Tropenmuseum), Ernst van Keulen (Scheepvaartmuseum), Joke Bosch (freelancer, voorheen Amsterdams Historisch Museum) en Marina Raymakers (ICN). De vereniging bestaat al ruim 25 jaar. Lid worden? Mail naar evkeulen@scheepvaartmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *