Stralende Madonna's

Italiaanse tondi gerestaureerd voor het nieuwe Rijksmuseum

De aanbidding van het kind, Cosimo Rosselli
De aanbidding van het kind, Cosimo Rosselli

Ter gelegenheid van de Giro d’Italia zijn vanaf 20 april drie gerestaureerde tondi (ronde schilderijen) uit de Italiaanse Renaissance tijdelijk te zien voor het publiek. De schilderijen, uit eigen collectie, met afbeeldingen van Madonna en kind, zijn in oude luister hersteld voor het nieuwe Rijksmuseum en zullen daar permanent te zien zijn vanaf de heropening van het hoofdgebouw in 2013.

Deze ‘aanwinsten uit eigen collectie’ geven tevens een beeld van het meerjarige restauratieprogramma dat het Rijksmuseum op dit moment uitvoert om de collectie gereed te maken voor heropening.

Voor de restauratie van de Italiaanse tondi, waaronder Madonna met Kind en Johannes de Doper van de meester van de Conservazione di Santo Spirito en De Aanbidding van het Kind van Cosimo Rosselli is uitgebreid natuurwetenschappelijk en technisch onderzoek gedaan. Het was een unieke kans om dicht op de schilderijen te komen. De verwijdering van vernislaag en overschilderingen maakte originele elementen zichtbaar en herstelde de kleurkracht en dieptewerking in de schilderijen. Infraroodreflectografie gaf inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de werken doordat ondertekeningen zichtbaar worden.

Het Rijksmuseum organiseert een middag die geheel in het teken staat van deze ingrijpende restauraties, met lezingen door Arie Wallert (natuurwetenschappelijk onderzoeker van het museum) en Michel van de Laar en Anna Krekeler (conservatoren). Deze lezingen vinden plaats in de Singelkerk. Daarna gaat u per boot naar het Rijksmuseum, waar u de schilderijen kunt bezichtigen en een glas wijn krijgt aangeboden.

Programma en reserveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *