mijn.ICN.bibliotheek (00)

Ik ben
Roland Huguenin (46), medewerker informatiecentrum ICN. Sinds 6 jaar lid van deze bibliotheek.

Op het spoor
In mijn vorige baan bij een erfgoedinstelling, de  Boekmanstichting, kreeg ik, ca. 8 jaar geleden, een ICN nieuwsbrief in handen. Vanaf dat moment staat ICN voor mij op de kaart.

Wat de bibliotheek voor mij betekent
Het is mijn werk, niet mijn lust en mijn leven. Ik ben wel heel erg blij met de omgeving waarin ik werk en de mensen die ik daarin ontmoet. Ik houd van de boeken (etc.), hoewel ik ze nooit ècht zou willen lezen.
Wat mij boeit: het manipuleren van vergankelijkheid (conserveren) en door dat te doen, steeds weer nieuwe dingen leren over de contexten waarin objecten zich bevinden en hebben bevonden.

Hoe ik de bibliotheek gebruik
Vanuit mijn beroep. Meestal zoek ik naar wat ik verwacht te zullen vinden. Er zijn natuurlijk heel veel invalshoeken en benaderingen mogelijk. Altijd ten dienste van.

Opzienbarend
Een lust voor het oog, de geest en het hart: De brieven : de volledige, geïllustreerde en geannoteerde uitgave/Vincent van Gogh, verkrijgbaar via Amsterdam University Press
Één van de nieuwste hoekstenen waarop de bibliotheek kan leunen: Organic Mass Spectrometry in Art and Archaeology/Maria Perla Colombini and Francesca Modugno
Tips: een goede boekhandel in Amsterdam; en nog een andere in de nabijheid van het ICN

Mijn verwachtingen van de dienstverlening in de toekomst
Utopie of werkelijkheid? Onze bibliotheekcollectie is van onschatbare en dient als leidraad bij, maar ook als onderdeel van het (inter)nationale culturele erfgoed, behouden en toegankelijk te blijven. Kenniswerkers en publiek worden optimaal bediend in hun informatiebehoeften. De digitale beschikbaarheid van documenten, full text, is dan (bijna) altijd 100% gewaarborgd; 24/7 via internet!

Het fysiek kunnen raadplegen van documenten zal ook altijd zinvol blijven. Dat kan op aanvraag, bij een korte wachttijd. De informatiedienstverleners kunnen een groter deel van hun tijd besteden aan actuele en inhoudelijke, en aan projecten gerelateerde vragen, d.w.z. het thematisch bundelen van onderwerpen via kennisdossiers op digitale platforms.

Op mijn keukentafel/nachtkastje/myLibrarything
Literaire boeken lees ik bij voorkeur voor het slapen gaan. Dat geeft de meeste ontspanning. Nu ligt boven op de stapel (nog steeds niet uit) Verlovingstijd van Maarten ’t Hart, dat ik afgelopen kerst kreeg van mijn vriendin. Mede door haar gekozen vanwege het mooie omslag, denk ik, waarop twee verliefde futen staan afgebeeld.
Maar ook het nachtkastje gaat mee met de tijd, want de iPod met al mijn ca. 750 cd’s erop, ligt altijd klaar. En straks natuurlijk ook een iPad…

Dit is de eerste aflevering van een blogrubriek over en van het ICN Informatiecentrum voor de Collectiewijzer.  Tweewekelijks komt een bezoeker (v/m) aan het woord over eigen bevindingen met zijn/haar ICN-bibliotheek. Reacties en suggesties zijn van harte welkom.

ICN Informatiecentrum
Roland Huguenin
info@icn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *